nieuws

Thermisch geactiveerde bedrijfsvloeren in één pakket

bouwbreed

MONTFOORT – “Nee, het is op zich niet nieuw. Wij zijn daar heel open in. Het voordeel is dat door de samenwerking tussen de bedrijven De Hoop in Terneuzen en Thermagas in Montfoort een concept is ontstaan, dat de aannemer een heleboel werk uit handen neemt. De aannemer die een thermisch geactiveerde bedrijfsvloer wil leggen, krijgt van ons één complete offerte.”

Jeroen Bonenkamp van Thermagas levert zijn vloerverwarmingssystemen van het merk Espace samen met het speciaal ontworpen isolatiemateriaal van De Hoop: “In feite hebben wij de bestaande mogelijkheden op elkaar afgestemd. De Hoop zit met zijn isolatiemateriaal voor in de bouwkolom en wij bij de installateur achterin. Voor vloerverwarming is dat niet handig. Wij willen met onze samenwerking bereiken, dat de aannemer – en misschien eerder al de architect – de mogelijkheden van bedrijfsvloeren met verwarming en topkoeling onderkent.”

Het systeem is heel eenvoudig. Op de kanaalplaatvloer komt een isolatieplaat van EPS20. Deze platen van standaard 2400 bij 1200 millimeter en in dikte naar gelang de gevraagde isolatiewaarde variërend van 85 tot 200 millimeter zijn voorzien van een haakprofielverbinding rondom. Aan de bovenkant is een wafelprofiel aangebracht met ruitjes van 50 bij 50 millimeter.

Op de isolatieplaat worden met plastic beugeltjes met weerhaakjes de zuurstofdichte leidingen van PE-Xc (crosslinked polyethyleen) aangebracht. De hartafstand is 15 tot 20 centimeter. Daarop wordt de betonnen vloer aangebracht. Die kan afhankelijk van de toekomstige belasting wel 20 tot 50 centimeter dik zijn.

Bonenkamp: “Uit testen is gebleken, dat die leiding 50 jaar of langer meegaat. Bovendien hanteren we een hartafstand, die de helft is van wat wellicht nodig is. Per groep gebruiken we 100 tot 150 meter leiding. Dat doen we allemaal om risico�s uit te sluiten. Want als er iets mis gaat, haal je nu eenmaal niet even de vloer eruit.”

“Als het systeem ligt, kan elke gewenste zeer hoog renderende installatie erachter worden gehangen. Deze infrastructuur is ideaal voor bijvoorbeeld een warmtepomp, hr-ketel met brandstofcel of warmtekrachtkoppeling. Het systeem is weliswaar veel duurder dan traditionele heteluchtverwarming, zoals die dikwijls in bedrijfsruimten wordt toegepast, maar de terugverdientijd is kort, een jaar of vijf.”

De prijs van het systeem is de helft of meer duurder. Maar Bonenkamp wijst erop dat door het toepassen van lagetemperatuurverwarming grote besparingen kunnen worden bereikt. “Bovendien”, zegt hij. “vereist het produceren van eps- en pe-leidingen aanzienlijk minder energie dan het maken van radiatoren en dergelijke. Terwijl de prijs van die traditionele materialen verder zal stijgen, gaat die van materiaal dat minder energie kost bij het produceren omlaag. Daarvan ben ik overtuigd.”

De fabrikant noemt het systeem zelfregelend. Als de vloertemperatuur op 20 graden wordt ingesteld, is de temperatuur op hoofdhoogte ongeveer 18 graden en bij het plafond nog lager. Bij heteluchtverwarming is dat andersom: als het bij de vloer 18 graden is, loopt de temperatuur bij het plafond op tot wel 24 graden.

“Doodzonde”, zegt Bonenkamp. “Bij de thermisch geactiveerde bedrijfsvloer wordt de hele massa van de vloer op één constante temperatuur gehouden. Bij verwarming is dat hoger dan de ruimtetemperatuur, bij koeling lager. Het opwarmen (of koelen) van de vloer kost betrekkelijk veel tijd, maar als de vloer op temperatuur is, blijft dat zo. We hebben het meegemaakt, dat er een storing in de ketel was. Die is gerepareerd en de mensen in de bedrijfshal hadden niet eens gemerkt, dat er iets mis was.”

Thermagas laat in Montfoort een nieuw bedrijfspand bouwen met uiteraard de nieuwste snufjes en ook dit verwarmings/koelingssysteem. “We pompen water van precies 11,7 graden op van een diepte van 40 meter. Met de warmtepomp wordt dat verwarmd tot de gewenste temperatuur. �s Zomers gebruiken we de opgeslagen koude om het pand middels de vloerleidingen te koelen. De mens is heel temperatuurgevoelig. Een verschil van een halve graad merken de meeste mensen al. En de oude wijsheid zegt het al: warme voeten, warm lijf.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels