nieuws

Surinaamse verkiezingskoorts heel aantrekkelijk voor bouwbedrijven

bouwbreed Premium

paramaribo – Het duurt nog precies een jaar voordat in Suriname verkiezingen worden gehouden. Voor aannemers wordt dat in elk geval een aantrekkelijk jaar, want de regering probeert traditiegetrouw via het laten uitvoeren van infrastructurele werken de kiezers aan zich te binden.

Nee, het is geen verkiezingsstunt, roepen de president, de vice-president en de ministers in koor. Vrijwel elke dag krijgen ze overdreven veel aandacht in de media als weer een startsein is gegeven voor het asfalteren van een weg. Wegen in wijken – die jarenlang nagenoeg onbereikbaar waren vanwege de erbarmelijke staat van onderhoud – worden van een strak laagje asfalt voorzien. Dichtgeslibde sloten worden opgeschoond en sluizen weer provisorisch gerepareerd.

De regeringscoalitie onder leiding van president R. Venetiaan heeft de propagandamachine opvallend vroeg in werking gezet. Venetiaan heeft zijn populariteit sinds het aantreden vier jaar geleden danig zien teruglopen. Na het debacle van de vorige regering onder leiding van president J. Wijdenbosch, waarbij corruptie en vriendjespolitiek hoogtij vierden, hadden de Surinamers gehoopt dat de oude garde met Venetiaan voorop wel orde op zaken zou stellen en het land eindelijk in de welvaart zou drijven. Maar opnieuw zijn de kiezers bedrogen uitgekomen. De schone beloften konden de vier coalitiepartijen niet waarmaken; het eigenbelang prevaleerde wederom boven het algemeen belang.

Koren op de molen voor de NDP van Bouterse, die zijn aanhang gestaag ziet groeien. Zorgen dus voor Venetiaan, die graag nog aan een derde termijn wil beginnen. Nu moet de coalitie alle zeilen bijzetten om de kiezer voor zich te winnen, iets dat ze in de voorbije vier jaar niet is gelukt.

Rooskleurig

Infrastructurele werken worden in rap tempo uitgevoerd, fraaie plannen voor het creëren van werkgelegenheid gepresenteerd en rooskleurige cijfers over de economische toekomst van Suriname (als het Nieuw Front aan de macht blijft) het volk voorgehouden. Aannemers varen er in zeker geval wel bij.

“De verkiezingstijd is voor veel bouwbedrijven een prettige periode, want in de maanden daaraan voorafgaand regent het opdrachten”, zegt aannemer H. Fernand. “Van een partijcentrum schilderen tot het baggeren van sloten om zoveel mogelijk goodwill te kweken. Maar in feite gaat het om verkiezingspropaganda op kosten van de belastingbetaler, de aannemers worden immers door de overheid betaald.”

Of het de – plots naar de wensen van het volk luisterende – politici helpt aan de macht te blijven, kan worden betwijfeld, zo leert de ervaring. Voormalig president Wijdenbosch opende in 2000 enkele dagen voor de verkiezingen zijn paradepaardje, de naar hem vernoemde brug over de Surinamerivier, gebouwd door Ballast Nedam. De ceremonie werd bezocht door tienduizenden jubelende mensen die hem op de verkiezingsdag echter massaal in de steek lieten en zijn Democratisch Nationaal Platform 2000 naar de oppositiebanken stuurde.

Reageer op dit artikel