nieuws

Surinaamse bedrijven sponsoren infrastructuur

bouwbreed Premium

paramaribo – Surinaamse bedrijven maken dankbaar gebruik van het falen van het ministerie van Openbare Werken en sponsoren maar al te graag verkeersdrempels en -borden of laten op eigen initiatief bij een school een zebrapad schilderen.

De boodschap onder het waarschuwingsbordje op het kruispunt in de wijk Tourtonne in Paramaribo spreekt boekdelen: �Deze drempel wordt u aangeboden door Fatum NV�. Deze Surinaamse verzekeringsmaatschappij, ooit onderdeel van het toenmalige Nationale Nederlanden, is één van de vele bedrijven die in het bekostigen van infrastructurele aanpassingen in Paramaribo en elders een gat in de markt hebben ontdekt. Een relatief goedkope manier van adverteren, waarmee ook nog eens goodwill wordt gekweekt.

Tientallen verkeersdrempels zijn te pas en te onpas aangelegd op initiatief van de bedrijven. Voorrangs-, stop- en waarschuwingsborden zijn als paddestoelen uit de grond gerezen en vrijwel geen enkele school aan een verharde weg heeft geen zebrapad voor de deur liggen.

Volgens J. Doorson van Fatum zijn bedrijven enkele jaren geleden op het idee gekomen om in de buidel te tasten en te doen wat de overheid nalaat. ,,Je kunt het de verantwoordelijke instanties niet verwijten, want die hebben geen geld. Fatum is één van de vele Surinaamse bedrijven die stellen iets voor de gemeenschap te willen doen. Zij laten zich volgens eigen zeggen vooral leiden door de wensen onder de bewoners, die bij de overheid geen gehoor krijgen.

Het mes snijdt het aan meerdere kanten, meldt Doorson. “We dienen de gemeenschap en het is een goedkope, effectieve manier van adverteren. Maar niet in de laatste plaats hebben wij er als verzekeringmaatschappij ook belang bij dat er minder claims naar aanleiding van ongevallen worden ingediend. Dus uiteindelijk betaalt het zich terug.��

Maar waar houdt de sponsoringsdrift van bedrijven op? Doorson: “Wegen zal Fatum niet gaan asfalteren, hoewel we dat gezien de slechte staat waar veel straten in verkeren wel graag zouden willen doen. Ook wij krijgen behoorlijk wat claims van verzekerden die een ongeval hebben gehad omdat ze in een enorm gat in het wegdek zijn gereden. Maar als we daaraan beginnen, overschrijden we voor ons gevoel de grens en is het einde zoek. Bovendien wegen de kosten niet op tegen de baten. Zo reëel moeten we ook wel zijn.”

Bij het ministerie van Openbare Werken is men niet onverdeeld blij met de acties van de bedrijven. Vaak worden verkeersdrempels zonder overleg en door amateurs aangelegd, met als gevolg slechte kwaliteit”, klaagt een woordvoerder van het ministerie.

Reageer op dit artikel