nieuws

Stationsgebied Arnhem valt 20 miljoen euro duurder uit

bouwbreed Premium

arnhem – De herinrichting van het dichtbebouwde Arnhemse stationsgebied gaat de gemeente 20,7 miljoen euro meer kosten dan voorzien. Dat bedrag bestaat uit een optelsom van kleinere tekorten in drie onderdelen van het stationshuishoudboekje.

Zo zitten in de realisatie van opstallen 8,2 miljoen aan tekorten. Bijvoorbeeld op het systeem voor koude-warmte-opslag (kwo).

Doordat gebouwen tegenwoordig beter geïsoleerd zijn dan ten tijd van de plannenmakerij, zullen minder huurders warmte afnemen en betaalt de installatie zich minder snel terug. Ook vertraging van een jaar tussen het eerste en tweede deel van de ondergrondse parkeergarage heeft een tekort opgeleverd.

Nog eens 6,05 miljoen euro ontbreekt voor een sluitende grondexploitatie. De kantoortorens worden bijvoorbeeld duurder omdat ze toch van een windluifel moeten worden voorzien en het infocentrum moet langer openblijven omdat het hele project vertraagd is.

Transferhal

Op de transferhal moet 6,5 miljoen worden toegelegd. Bijgestelde eisen aan de fundering van het garagedeel waarop later die hal komt is daar onder andere debet aan.

De gemeente Arnhem overweegt een second opinion te vragen op sommige berekeningen, tevens onderzoekt zij waarop eventueel nog bezuinigd kan worden. Ook komt er een onderzoek waarmee het gemeentebestuur hoopt te verantwoorden waarom de tekorten niet eerder waren voorzien.

Reageer op dit artikel