nieuws

Schotten nemen proef met golfenergie

bouwbreed

orkney – De Schotse golfenergiecentrale bij de Orkney Eilanden wordt deze zomer in gebruik gesteld. Het gaat om vier eenheden met elk een vermogen van 750 kilowatt. Per eenheid is dat beduidend lager dan de 2 megawatt van de installatie die voor de kust van Portugal is geplaatst.

De Orkney Eilanden liggen midden in de Noordzee, op zo�n 100 kilometer ten noorden van de kust van Schotland. Een mooi maar soms bar gebied, waar de zee in altijd in beweging is. Een uitgelezen plek voor een proef-op-ware-grootte met golfenergie, het opwekken van elektriciteit door de voortdurende golven in de zee. De pilot staat niet voor niets bekend als Pelamis, het Griekse woord voor zeeslang.

Het proefproject bij het Marine Energy Test Centre in Orkney wordt uitgevoerd door drie bedrijven, de Britse technische aannemer Amec, het energiebedrijf ScottishPower en het gespecialiseerde ontwerpbureau Ocean Power Delivery. In de zee liggen vier rijen van aan elkaar gekoppelde buizen. De vanwege de scheepvaart fel rood geverfde buizen zijn elk 24 meter lang en liggen in de golfrichting. In de beweegbare verbindingsstukken wordt de relatieve beweging omgezet in elektriciteit.

Elk van de vier Pelamis-constructies heeft een maximale output van 750 kW, genoeg om gemiddeld 600 huizen van groene energie te voorzien. De vier �buizen-slangen� liggen inmiddels in de zee en worden deze zomer in gebruik gesteld.

Grootschalig

Woordvoerder A. Rennie van Amex: “Met deze pilot kunnen we de technische en commerciële mogelijkheden van deze technologie in kaart brengen. Als het commercieel haalbaar blijkt, zou dit wel eens kunnen leiden tot grootschalige toepassing van golfenergie.”

Collega A. Mortimer van ScottishPower: “Schotland kan op het gebied van golfenergie wereldwijd een leidende positie verwerven. Ocean Power Delivery, dat een vooraanstaande rol speelt op dit gebied, kan daar nog eens een extra aan bijdragen. Eerst moet een proef op ware grootte de technische en commerciële parameters en de prestaties van dit prototype in beeld brengen.”

Reageer op dit artikel