nieuws

Ruzie in de politiek

bouwbreed Premium

Wat zal Shell blij zijn geweest dat Annette Nijs de politiek is ingegaan. Het geplaagde olieconcern had er niet ook nog eens een ruziënde employee bij kunnen hebben. Het blijft maar goed dat de NV Nederland niet beursgenoteerd is. Niet alleen vanwege de vechtende dames van Onderwijs en niet te vergeten Wetenschappen, maar ook omdat […]

Wat zal Shell blij zijn geweest dat Annette Nijs de politiek is ingegaan. Het geplaagde olieconcern had er niet ook nog eens een ruziënde employee bij kunnen hebben.

Het blijft maar goed dat de NV Nederland niet beursgenoteerd is. Niet alleen vanwege de vechtende dames van Onderwijs en niet te vergeten Wetenschappen, maar ook omdat de politiek werkelijk niets lijkt te snappen van termen als prijselasticiteit.

Wat te denken immers van de accijnsverhoging. Volgens sommigen bedoeld om jongeren langer van de drank af te houden hetgeen op termijn weer lagere kosten aan levercirrose met zich mee zou brengen, volgens anderen slechts bedacht om de schatkist te spekken ten koste van de �dorstigen mensch�.

Gevolg? De verkoop aan sterke drank is zes procent gezakt waardoor Zalm ineens met een gat van dik 50 miljoen aan accijnsopbrengsten zit. Voorspelbaar is dat hetzelfde zal gebeuren met tabaksaccijns.

De belegger hoefde zich daar intussen niets van aan te trekken. Die was meer geïnteresseerd in het bericht dat de Europese Centrale Bank de rentetarieven ongemoeid liet, allang verwacht natuurlijk, en de Engelse Centrale Bank de tarieven verhoogde, ook al verwacht. Nog aardiger voor de belegger is de wetenschap dat hij weer meer keuze krijgt. Volgens Ernst & Young is er sprake van een sterke opleving van de beursintroducties.

Jammer genoeg gaat het dan vooral over de Zuidoost-Aziatische tijgers.

Het geeft wel aan dat het vertrouwen in de economie wereldwijd aan het stijgen is. In Nederland echter nog lang niet. Dat krijg je met ruziënde politici die ook nog eens sociale partners in de gordijnen jagen.

Op de beurs was dat in zoverre merkbaar dat het behoorlijk rustig bleef. Stijgers en dalers wisselden elkaar af. Zoals gebruikelijk liet de bouw weinig spektakel zien ondanks enig bedrijfsnieuws.

Des te opmerkelijker was de stijging van Ballast Nedam die zo langzamerhand tegen het tientje gaat aanschurken. En dat zonder enig nieuws uit Nieuwegein.

De koninklijke BAM Groep heeft ondertussen ook weer de gestaag stijgende lijn te pakken. Het aandeel zit inmiddels weer boven de 25 euro.

Wat dat betreft kunnen politici een voorbeeld nemen aan René Kottman en Wim van Vonno. Dus heren en dames Binnenhoffers, geen onzin meer uitkramen, gewoon je werk doen en zeker geen ruzie maken. De beloning volgt vanzelf.

Reageer op dit artikel