nieuws

Rotterdam legt moskeebouw vast aan strenge beperkingen

bouwbreed

rotterdam – Nieuwe moskeeën zijn in Rotterdam in de toekomst gebonden aan flinke beperkingen. De toegestane hoogte wordt in toekomst per geval bekeken en het gemeentebestuur geeft geen grond meer in eigendom uit aan moslims voor het bouwen van de gebedshuizen.

Volgens wethouder M. Pastors zijn nieuwe regels nodig, omdat moskeeën die recentelijk zijn gebouwd niet bijdragen aan de integratie van moslims. “Tot op heden kan alles zomaar,” stelt Pastors. “Wij willen met het formuleren van dit beleid meer duidelijkheid verschaffen over wat volgens ons wel en niet mag.”

Aanleiding voor het opstellen van de nota �Ruimtelijk moskeebeleid 2004. Kader voor nieuwbouw en verbouw van gebedshuizen� is de felle discussie die woedde rond de bouw van de Essalam-moskee. Pastors, die zich geweldig stoorde aan het in zijn ogen � te traditionele� en �overheersende� karakter van het ontwerp, probeerde toen vlak voor de bouwstart en nadat alle vergunningen al waren afgegeven, nog diverse wijzigingen in het ontwerp te krijgen. Zonder succes. Het nieuwe beleid moet dergelijke mislukkingen in de toekomst voorkomen.

De gemeente Rotterdam gaat zich daarom meer bezighouden met volume, materiaalgebruik en architectuur van moskeegebouwen en met functies die erin worden ondergebracht. Ook gaat ze gaat strenger toezien op handhaving van de veiligheidsvoorschriften. Gebedshuizen mogen in de toekomst alleen worden gebouwd als ze de verschillen tussen culturen overbruggen in plaats van benadrukken. In moskeeën moeten verder functies worden ondergebracht die door de rest van de buurt kunnen worden gebruikt, zoals vergaderruimten en kinderopvang.

De wethouder schat dat nog tien plannen voor nieuwbouw en verbouw �boven de markt hangen�.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels