nieuws

Railion wil openstelling van Betuweroute versnellen

bouwbreed

utrecht – Spoorvervoerder Railion wil dat de Betuweroute eerder opengaat, omdat de huidige capaciteit op het spoor onvoldoende is om verder te kunnen groeien. Verdere uitbreiding is echter wel noodzakelijk om de winst op peil te houden. Daar komt bij dat de steeds strengere milieumaatregelen groei van het goederentransport over de rails soms onmogelijk maken. […]

utrecht – Spoorvervoerder Railion wil dat de Betuweroute eerder opengaat, omdat de huidige capaciteit op het spoor onvoldoende is om verder te kunnen groeien. Verdere uitbreiding is echter wel noodzakelijk om de winst op peil te houden. Daar komt bij dat de steeds strengere milieumaatregelen groei van het goederentransport over de rails soms onmogelijk maken. “Er is nu al zolang over de Betuweroute gesproken. Laat men nu onderzoeken of de opening vervroegd kan worden. Al is het maar over één spoor”, zei Railion-directeur C. Robbeson gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het is nu nog de bedoeling dat de eerste treinen in 2007 over het traject rijden. Railion heeft de extra capaciteit nodig om de stijgende kosten op te kunnen vangen, stelt Robbeson. De onderneming kampt met hoge energieprijzen en een stijgende infraheffing, de spoorbelasting die ze aan de overheid moet afdragen.

Afgelopen jaar transporteerde Railion 5 procent meer vracht, ondanks het tegenvallende economisch klimaat. “Ons rendement kan alleen maar verbeteren als we kunnen groeien”, zei Robbeson. “De railsector heeft nu al een aantal jaren laten zien dat hij zijn kansen weet te benutten. Laat nu niet onnodige capaciteitsproblemen roet in het eten gooien.”

Reageer op dit artikel