nieuws

Plan voor oud Philipsterrein

bouwbreed Premium

eindhoven – Woningcorporatie Trudo in Eindhoven koopt het 145.000 vierkante meter grote gebied De Driehoek op het voormalige Philipsterrein.

Het terrein is onderdeel van Strijp S en omvat veel monumentale gebouwen, waarvan de oudste uit de jaren twintig en dertig. De gebouwen zijn van belang in de industriële (bouw)geschiedenis en worden herbestemd. Daarnaast verrijzen nieuwe wooncomplexen.

De corporatie koopt de grond van Park Strijp Beheer CV, waarin ontwikkelaar Volker Wessels en de gemeente Eindhoven samenwerken. Samen met de ontwikkelaar vormt Trudo straks het consortium De Nieuwe Combinatie.

Voor Strijp S is bepaald dat het het creatieve hart van Eindhoven moet worden. In deelgebied De Driehoek wordt dat thema uitgewerkt door in de plint van de bebouwing functies te verzamelen zoals muziekstudio�s, reclamebureaus en andere bedrijven en instellingen.

De monumentale gebouwen zijn bijvoorbeeld De Hoge Rug, een groep van drie torens in stijl vergelijkbaar met De Witte Dame en het Veemgebouw, het vroegere pakhuis van Philips dat rijksmonument is.

In dit pand komen op de verdiepingen boven de plint flexibel in te delen lofts. Het ketelhuis en een machinekamer zijn genomineerd als gemeentelijk monument.

Tussen de monumenten door is er nog ruimte voor drie bouwvelden voor nieuwbouw. Daar komen wooncomplexen van vier tot vijf lagen met een toren tot 90 meter als accent.

Aan de Torenallee, die De Driehoek scheidt van een ander plangedeelte van Strijp S, ligt nog het Glasgebouw van Philips dat als woontoren wordt herbestemd. Aan die allee komt ook een nieuwe woontoren. Het stedenbouwkundige plan voor het gebied is van Adriaan Geuze van West 8 uit Rotterdam.

Volgens directeur T. Aussems van Trudo strekt het plan zich uit over zeker vijftien jaar: sommige gebouwen worden nog door Philips gehuurd. Het totale investeringsvolume is daarom nog onzeker, benadrukt Aussems, maar hij waagt toch een schatting: 200 tot 250 miljoen euro.

Reageer op dit artikel