nieuws

Peijs: Onderhoud rijkswegen overhevelen naar provincies

bouwbreed Premium

den haag – Minister Peijs (verkeer) overweegt het onderhoud aan rijkswegen over te hevelen naar provincies. Die zeggen veel goedkoper te kunnen werken dan het Rijk.

De minister wil eerst bekijken of het onderhoud door provincies inderdaad goedkoper is. Zij schrijft dat aan de Tweede Kamer. Peijs liet eerder de Senaat al weten serieus werk te maken van de uitspraak die in februari is gedaan in het blad provincie.nl.

Inmiddels heeft het ministerie bij het Inter Provinciaal Overleg (IPO) om informatie gevraagd zodat Rijkswaterstaat kan beoordelen wat er in de berekeningen van de provincies wordt betrokken.

Daarin zegt S. Swierstra, gedeputeerde van Drenthe, dat zij continu werken aan het verbeteren van technieken voor het onderhoud. Daardoor kan met minder personeel worden gewerkt en dat scheelt in de kosten.

Cijfers laten volgens het blad zien dat de rekening voor personeelskosten bij Rijkswaterstaat twee tot drie keer hoger ligt voor exact hetzelfde werk.

Een voorbeeld uit Drenthe is het klaverblad bij Holsloot, op de kruising van de A37 en N34 aangelegd met een bouwteam van vier mensen. Bij eenzelfde werk in Heerenveen heeft Rijkswaterstaat drie tot vier keer zoveel personen nodig gehad.

De provincies hopen dat zij het onderhoud van de 1000 kilometer rijkswegen in handen krijgen. Zij kunnen dan zelf lokale knelpunten sneller en beter gaan aanpakken dan het volgens de provincies nogal logge Rijkswaterstaat.

Reageer op dit artikel