nieuws

Oudere langer in eigen huis met ronde vacuümlift

bouwbreed

zevenaar – De vacuümlift is een personenlift die zn gelijke niet kent, vindt U. Lohr. De directeur van de gelijknamige liftenfabriek uit Zevenaar beveelt de doorzichtige ronde lift onder meer aan voor ouderen die zo langer in hun huis kunnen blijven wonen. Het systeem overbrugt maximaal 10 meter en wordt koud op de vloer geplaatst.

De vacuümlift werkt zonder kabels, hydraulische cilinders of schroefspindels. In de machinekamer boven in de schacht zitten vijf turbomotoren. Die wekken boven de kooi het vacuüm op dat de lift omhoog trekt. Op de etages houden pennen de kooi aan de schacht vast. De pennen komen pas los wanneer er voldoende vacuüm is. Een vanginstallatie zet de lift bij een mankement direct stil. Ook wanneer alle veiligheidsvoorzieningen uitvallen, gebeurt er geen ramp. De bodem van de schacht is geperforeerd. De kooi drukt door die gaatjes de lucht uit de schacht. Dat gebeurt met zoveel weerstand dat de kooi altijd een zachte landing maakt.

De installatie vergt weinig voorzieningen en de montage hoeft niet langer dan enkele dagen te duren. Voor de turbomotoren volstaat een �gewoon� stopcontact. De plek waar de lift komt te staan, hoeft niet aangepast. De lift neemt ook weinig ruimte in. De buitendiameter van de schacht beslaat 95 centimeter. De machinekamer is 40 centimeter hoog. De kooi heeft een diameter van 85 centimeter en een inwendige hoogte van 200 centimeter. De schacht is gemaakt uit 4 millimeter dik polycarbonaat en de kooi uit 3 millimeter dik polycarbonaat. Vier geleiders fixeren de kooi. De platen polycarbonaat zijn gevat in aluminium profielen. De draaideur heeft het scharnier altijd aan de rechterkant. Eén of twee deuren geven toegang tot de lift.

De lift brengt een gewicht tot 185 kilo naar maximaal drie stopplaatsen. Lohr wijst met nadruk op de gelijkmatige bewegingen waarmee de kooi stijgt en daalt. De motor kan daarbij twee snelheden ontwikkelen. Door de eenvoud van het systeem vergt de installatie inclusief de borstelloze motoren nauwelijks onderhoud. De enige slijtage die na verloop van tijd kan ontstaan, zijn krassen op het polycarbonaat. Lohr noemt om die reden een garantieperiode van tien jaar niet onmogelijk.

De vacuümlift is een Amerikaans product dat de Zevenaarse leverancier onder eigen naam op de Nederlandse markt brengt. Lohr noemt de installatie de enige in zijn soort. Het systeem is wereldwijd met patenten beschermd. De installatie is gekeurd volgens de Machinerichtlijn. Lohr zegt inmiddels de laatste certificeringen af te ronden. De investering voor een vacuümlift inclusief montage begint bij 30.000 euro.

De leverancier hoopt dezer dagen de eerste lift in een woning te kunnen installeren. Zijn eerste opdracht in Nederland voerde hij al een paar maanden geleden uit, toen hij de lift inbouwde in een groot jacht. Lohr laat zijn lift ook zien op de aanstaande Miljonairsbeurs, van 9 tot en met 12 december in de RAI in Amsterdam.

Reageer op dit artikel