nieuws

Openheid salaris corporatiedirecteuren

bouwbreed

den haag – De Tweede Kamer vraagt minister Dekker (VROM) corporaties te dwingen de salarissen van directeuren in het jaarverslag te publiceren.

Dekker wil eerst wachten op de conclusies van de commissie Dijkstal die de hoogte en openheid van salarissen onderzoekt.

Met een meerderheid van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks vindt de Tweede Kamer dat de minister haast moet maken. De partijen ondertekenden een motie van PvdA� er S. Depla waarin wordt gepleit voor openheid van de salarissen. Zo bleek tijdens een overleg over de stedelijke vernieuwing en de corporaties.

Minister Dekker voelt wel iets voor de openheid van salarissen, maar niet nu. “Ik ben voorstander om in elk geval de verhoudingen tussen salarissen in het jaarverslag te publiceren. Het kabinet moet wel consequent handelen en daarom wil ik eerst de commissie Dijkstal afwachten”, aldus de minister. Volgens haar is er tussen kabinet en Kamer op dit punt “geen verschil van mening, hoogstens tijdverschil”.

Uit salarisonderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) bleek vorig jaar dat de best betaalde corporatiedirecteur van Nederland bruto 279.500 euro verdient.

Daarmee ligt zijn salaris bijna 100 procent boven het maximum dat de koepelorganisatie van woningbouwcorporaties Aedes adviseert.

De slechtst betaalde collega verdient met een jaarinkomen van 37.500 euro bijna acht keer minder. Het hoogste salaris van de sector is volgens de onderzoekers een uitschieter.

De op één na best betaalde corporatiedirecteur verdient met 195.400 euro, krap een derde minder, inclusief extra uitkeringen en persoonlijke toeslagen. Nummer drie van het land ligt daar op zijn beurt net een vijfde onder op 159.300 euro. Van grofweg de dertig grootste corporaties verdient de slechtst betaalde bestuurder 84.000 euro per jaar. Voor dat geld heeft hij de leiding over het beheer van ten minste 10.000 woningen en over meer dan 150 personeelsleden. De beloning ligt anderhalf keer onder de mediaan van 127.200 euro, het salaris dat van alle metingen precies in het midden ligt.

Reageer op dit artikel