nieuws

Opdrachtgever besteedt vaker onderhoudswerk uit

bouwbreed Premium

zaltbommel – Opdrachtgevers gaan meer onderhoudswerk uitbesteden. Dat is de belangrijkste conclusie van een in opdracht van toeleveranciers door marketingadvies organisatie HPR Bouw verricht onderzoek naar ontwikkelingen op de onderhouds- en renovatiemarkt voor koopwoningen in Nederland.

In de rapportage Nederland verbouwt 2003-2005 (de tweede achtereenvolgende uitgave van de zogenoemde Verbouwmonitor) laat HPR Bouw op basis van gerichte vragen aan woningbezitters zien, dat de bouwmarkt steeds verder verschuift richting onderhoud en renovatie: “De huidige bouwstroom begint daardoor steeds meer af te wijken van de bouwstroom in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw.”

Kritiek is er ook: “De daling in de woningbouwproductie is niet alleen toe te schrijven aan de kwakkelende economie, maar wordt ook in de hand gewerkt door de bureaucratie van de verschillende overheden en het gebrek aan slagvaardigheid van de bouwers voor de markt.”

Uitbesteden

De groei van de onderhouds- en renovatiemarkt is een goed teken voor de bouwsector, want volgens HPR Bouw: “Is er sprake van een toenemende neiging bij opdrachtgevers om onderhoud uit te besteden aan (bouw)bedrijven. De argumenten hiervoor zijn: kostenbeheersing en concentratie op de kerntaken van het eigen bedrijf. Het werk dat op deze manier vrijkomt gaat vooral naar bedrijven uit de bouw. Hierdoor groeit de bouwproductie op de onderhoudsmarkt zelfs bij gelijkblijvende onderhoudsinspanning.”

Naast het feit dat corporaties, gemeenten en particulieren meer aandacht zijn gaan besteden aan het verhuursegment, werd de groei ook aangezwengeld door de introductie van de Energieprestatienorm voor de bestaande bouw en de daaraan gekoppelde fiscale voordelen in 1999, 2000 en 2001, zo meent de marketingorganisatie.

Andere redenen zijn nog de invoering van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing en de al langer zichtbare trend dat, door de fors gestegen koopprijzen, woningeigenaren minder tot verhuizen neigen en daardoor eerder geld zullen steken in verbeteringen aan de bestaande woning.

Wat tegelijkertijd zichtbaar wordt is de trend bij particuliere woningeigenaren om de komende jaren meer werkzaamheden voor minder geld te (laten) uitvoeren. HPR Bouw vroeg op dit punt naar de investeringsbereidheid bij een viertal groepen van bouwdelen. Dan blijkt dat de isolatiesector duidelijk heeft te lijden onder het dichtdraaien van de subsidiekraan door de overheid. De grootste groei is te verwachten bij het verbouwen van koopwoningen, met een groot accent op binnen: badkamer, keuken, toilet en zolder. Bij de buitenactiviteiten is een ruimtelijke uitbreiding populair, waarbij de garage of berging en in iets minder mate de serre het hoogst scoren.

Reageer op dit artikel