nieuws

Onverwacht snelle zettingen Boompjesproject Rotterdam

bouwbreed Premium

rotterdam – Bouwcombinatie vof De Boompjes moet aan de Rotterdamse Terwenakker maatregelen treffen om verzakking van omliggende bebouwing tegen te gaan. Door instabiliteit van de grond gaan zettingen veel sneller dan vooraf voorzien.

“Er is geen sprake van ongecontroleerde verzakkingen, maar ingrijpen was noodzakelijk,” vertelt directievoerder W. Karel. “De grond blijkt zich zeer onvoorspelbaar te gedragen.” Vooraf heeft de bouwcombinatie van J.P. van Eesteren en Ballast Nedam een stappenplan opgesteld met maatregelen tegen de voorziene zettingen. Maar dat moest eerder uit de kast dan voorzien. De combinatie bouwt op een zeer krappe kavel en tussen dichte bebouwing een toren van 75 meter en – half in de Scheepmakerhaven – een ondergrondse parkeergarage in vier lagen.

Door de funderingswerkzaamheden staan de kolommen van drie bestaande witte woontorens (van architect Klunder) vijftien millimeter uit het lood. Ze zijn zeven millimeter verzakt. Het pand van het Jongenskoor staat drie centimeter uit het lood. Bij beide zijn scheurtjes geconstateerd. De kolommen van de woontorens zijn inmiddels met stalen balken gefixeerd aan de fundering, zodat de krachten beter worden verdeeld. Bij het Jongenskoor, waar vooraf uit voorzorg al vier extra palen waren geslagen, moest een damwandscherm met groutankers worden aangebracht.

Bij plaatsing van een stempelraam op de bouwput voor de parkeergarage wordt de binnenwand extra op spanning gebracht, om de grond beter vast te zetten.

Het aantal meetpunten op en rond de bouwplaats is ter bewaking fors uitgebreid. Dat is nodig, want hoewel al 277 stalen buispalen zijn getrild, moeten ook nog eens 700 betonpalen worden geslagen.

Reageer op dit artikel