nieuws

Oeroude corporatie jubileert met Haagse hofjestocht

bouwbreed

den haag – Achter de statige herenhuizen in en rond de Haagse Javastraat gaan architectonische snoepjes verborgen. Op inpandige terreinen verrezen hier in de negentiende eeuw hofjeswoningen voor de kleine man. Ze werden gebouwd in opdracht van de Haagse Vereniging van 1854 tot Verbetering van Woningen. De corporatie viert zijn honderdvijftigjarig bestaan met een expositie en hofjeswandelingen.

Een steegje in en meteen linksaf. Verdwenen zijn de herenhuizen, de winkels en de bistrootjes van de Javastraat. In plaats daarvan twee rijen met bakstenen huisjes. Elk met een kleurig tuintje voor de deur. Schuddegeest heet deze plek waar de tijd lijkt stil te staan. Genoemd naar een landgoed dat hier lag in vervlogen tijden.

“In 1854 besloot een aantal goed gesitueerde Hagenaars de huisvesting van arbeiders te verbeteren”, vertelt mr. H. van Eesteren directeur van de Haagse Vereniging van 1854. “Hun woningen waren slecht, en de hygiëne liet veel te wensen over. Soms was er één toilet op twintig huizen. De gevolgen laten zich raden.” Besmettelijke ziekten zoals cholera en tyfus vierden hoogtij en dreigden over te slaan naar rijkere wijken. “Tegen die achtergrond moet de oprichting van onze vereniging worden geplaatst.”

Inmiddels is het werkterrein sterk veranderd. Het bieden van goede woningen aan arbeiders staat niet langer voorop. De huidige huurders zijn bijvoorbeeld onderwijzers, politie-agenten en kunstenaars. “Mensen die nuttig zijn voor de maatschappij, maar niet tot de hoogste inkomensgroepen behoren.”

Onafhankelijk

Na het Hofje van Schuddegeest, bouwde de vereniging nog verschillende andere complexen in Den Haag. “Een aantal daarvan is in de loop der jaren verkocht. Zo hebben we geld om ons bezit in stand te houden en andere projecten aan te pakken. We zijn een van de weinige onafhankelijke woningbouwverenigingen die Nederland nog heeft.” Relativerend voegt Van Eesteren daaraan toe dat zijn organisatie zonder medewerking van de gemeente slecht uit de voeten zou kunnen. “Om maar een voorbeeld te geven, op dit moment verbouwen we een oud schoolgebouw in de Goudenregenstraat tot sociale huurwoningen. En het gemeentebestuur heeft dat pand voor een redelijke prijs aan ons verkocht.” Hij opent de deur van een huis in het Hofje van Schuddegeest. Het pandje heeft twee kamers en staat momenteel leeg “Ideaal voor starters zoals jonge mensen die pas zijn afgestudeerd. Maar voordat de nieuwe huurder er in trekt, knappen we het eerst helemaal op.”

De Vereniging van 1854 laat het jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan. Op initiatief van de corporatie is in Museum Mesdag een expositie te zien van de Haagse hofjes en worden er voor het publiek hofjeswandelingen gehouden. Van Eesteren: “Veel mensen weten niet hoe mooi hofjes zijn en we willen graag dat ze er mee kennismaken.”

Reageer op dit artikel