nieuws

NS en ProRail krijgen extra tijd om samenwerking te verbeteren

bouwbreed Premium

den haag – De Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail krijgen tot 2008 de tijd om hun organisatie op orde te krijgen en hun samenwerking te verbeteren. Staatssecretaris Schultz van Haegen van Verkeer zal ze zolang niet afrekenen op prestaties zoals op tijd rijden, voldoende zitplaatsen en veilige en schone treinen.

Dat blijkt uit de zogenoemde vervoerconcessie, het contract dat de NS tot 2015 het alleenrecht geeft om te rijden op het kernspoornet. Het kabinet boog zich vrijdag over de voorstellen van de VVD-bewindsvrouw.

De samenwerking tussen ProRail en de NS verloopt nu nog niet vlekkeloos, waardoor er bijvoorbeeld veel onduidelijkheid is over wie er verantwoordelijk is voor vertragingen. Pas als de twee bedrijven daar wel duidelijkheid over kunnen geven, kan de NS worden afgerekend op keiharde kwaliteitseisen, stelt Schultz.

Dat moet op uiterlijk 1 januari 2008 het geval zijn. Tot die tijd is er sprake van een �ingroeifase�.

Maatregelen

De twee spoorbedrijven moeten jaarlijks aangeven welke maatregelen ze nemen om hun organisatie en samenwerking te verbeteren. De staatssecretaris kan op grond van de concessie wel invloed uitoefenen op deze plannen. In het uiterste geval kan ze onder dreiging van een dwangsom NS of ProRail verplichten binnen een vaste termijn afspraken na te komen. Uiteindelijk kan ze de NS zelfs de concessie (geheel of gedeeltelijk) afnemen. (anp)

Reageer op dit artikel