nieuws

Mourik voert omzet en winst verder op

bouwbreed Premium

groot-ammers – Mourik heeft vorig jaar ondanks de economische tegenwind zowel de omzet als de winst flink opgevoerd. De bedrijfsopbrengsten stegen met 10 procent tot 275 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam uit op 6,7 miljoen euro, een toename van 23 procent.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de onderneming uit Groot-Ammers. Het concern stelt tevreden vast dat vrijwel alle bedrijfsonderdelen winstgevend waren in 2003. Mourik is actief in grondverzet, wegenbouw, burgerlijke en utiliteitsbouw, industriële reiniging, mechanisch werk, milieutechniek, betonreparaties, conserveringen, projectontwikkeling en speciale producten.

“De uitgesproken verwachting dat 2003 een goed jaar zou worden, is geheel bewaarheid geworden”, schrijft de directie in het jaarverslag. “Ondanks een dip in de economie heeft een behoorlijke groei van omzet en resultaat plaatsgevonden. Bijzonder verheugd daarbij is dat het resultaat over 2003 bijna geheel uit operationele activiteiten komt.”

De omzet van de divisie Mourik Groot-Ammers (grondverzet, wegenbouw, projectontwikkeling) nam met 4 miljoen euro toe tot 70 miljoen. Door een goedgevulde orderportefeuille kon het bedrijfsonderdeel zich grotendeels onttrekken aan de malaise in de gww-sector. Om gaten in het orderboek te dichten, is de aandacht verlegd naar nieuwe activiteiten, zoals het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers en de aanleg van golfbanen.

Service-tak

De bouwgerelateerde activiteiten (dakdekking, loodgieten, elektro, onderhoud) bleven steken op een omzet van 38 miljoen euro. De industriële service-tak daarentegen voerde de opbrengsten op van 90 tot 109 miljoen euro.

De buitenlandse omzet liep met een miljoen euro terug tot 54 miljoen. In Venezuela ondervond Mourik hinder van de politieke onrust en stakingen in de petrochemie. De dalende dollarkoers had een negatief effect op de resultaten in Aruba en Venezuela. Mourik is ook actief in België, Duitsland, Engeland, Italië, Saudi-Arabië en Azië.

Voor dit jaar verwacht de concerntop geen verdere groei van omzet en resultaat “als gevolg van het algemene economische klimaat en de moeilijke situatie in de wegenbouw”. Met name bij de bedrijven van de divisie Mourik Groot-Ammer, zal er extra aandacht zijn voor kostenbesparingen en efficiënt werken.

“We zullen ons in een markt van overcapaciteit aan de aanbodzijde moeten meten met de beste bedrijven. Degene die het best georganiseerd is, zo goedkoop mogelijk inkoopt, de logistiek en planning op de beste wijze uitvoert, het beste calculeert en het meest innovatief is, krijgt de order.”

Grote ingrepen in de personeelsbezetting, verwacht de aannemer evenwel niet. Eind vorig jaar telde het bedrijf 1810 werknemers, twintig minder dan in 2002.

Reageer op dit artikel