nieuws

Metaalunie: weg met de nutteloze bedrijfschappen

bouwbreed Premium

nieuwegein – De Koninklijke Metaalunie, met ruim 11.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal, is het volstrekt eens met de VVD dat bedrijfschappen afgeschaft moeten worden. De liberalen lieten dit ballontje maandag op.

Reden voor het enthousiasme om de schappen te schrappen is dat die verantwoordelijk zijn voor veel regels en hoge kosten terwijl het nut in de ogen van de Metaalunie twijfelachtig is. De weerstand onder heffingsplichtige ondernemers tegen deze gedwongen winkelnering wordt steeds groter.

Daar komt nog bij dat een groot deel van de inkomsten aan heffingen door de schappen wordt gebruikt voor de instandhouding ervan en voor projecten waar de bedrijven niet op zitten te wachten. Het rendement van de projecten is vaak twijfelachtig en de hoge kosten worden onvoldoende verantwoord.

De Metaalunie is wel voor sterke private organisaties. Daarin hebben lidbedrijven rechtstreeks invloed op het beleid. Als die organisaties hun werk niet goed doen, kan men zich gewoon bij een ander aansluiten. Als afschaffing van de bedrijfschappen vooralsnog niet haalbaar is, bepleit de Metaalunie wel de mogelijkheid van opting-out, waarbij bedrijven uitgezonderd kunnen worden van de werkingssfeer van een schap.

Reageer op dit artikel