nieuws

Loodzware sgraffitos gered uit Swammerdam Instituut

bouwbreed

amsterdam – Het mág wat kosten! Circa 20.000 euro legden opdrachtgevers neer voor het verwijderen en herplaatsen van drie loodzware kunstwerken van de Amsterdamse kunstenaar Lex Horn.

Twee uit cement gesneden kunstwerken van 7,5 bij 3 meter en met een gewicht van 12.000 kilo werden al met succes verwijderd uit het bijna gesloopte Jan Swammerdam Instituut in Amsterdam. Aanvankelijk was het de bedoeling om vanwege de hoge kosten maar één van de drie heel uit het gebouw te halen. Maar na het succes van de eerste twee probeert aannemer Beelen uit Nunspeet maandagochtend ook het derde werk te redden. Bij de verwijdering is de hulp ingeroepen van Instituut Collectie Nederland, die adviseerde om dik behang op de kunstwerken te plakken om scheurvorming en breuken te voorkomen.

Na het uithakken van de bovenkant zijn de kunstwerken heel voorzichtig losgewrikt. Een kraan hees ze vervolgens uit het gesloopte pand. De muurversieringen van Horn zijn zogenaamde sgraffito�s, een oude techniek die met diverse materialen is toegepast. Horn koos voor cementpleister dat hij in lagen op de wand aanbracht en waaruit hij vormen sneed en krabde. De voorstellingen beeldden thema�s uit die verband hielden met de medische beroepsuitoefening, waarvoor het Jan Swammerdam Instituut oorspronkelijk is gebouwd. De sgraffito�s krijgen een plaats in de parkeergarage onder de geplande nieuwbouw. De opdrachtgevers van de nieuwbouw, Mentrum, Het Oosten Kristal, en stadsdeel Oud-West betalen de verwijder- en herplaatsingskosten. De sloop van het Swammerdam instituut verloopt overigens voorspoedig.

Na de zomer starten de voorbereidingen voor de nieuwbouw die in 2006 ruimte biedt aan een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg, 79 woningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels