nieuws

Koning Ludwig niet waanzinnig, maar verslaafd aan bouwen

bouwbreed

heidelberg – De befaamde Beierse koning Ludwig II was geen waanzinnige, maar ging ten onder aan een hoogst uitzonderlijke bouwverslaving. Dat stelt professor H. Häfner van de Heidelberger Wetenschappelijke Academie.

In drommen trekken de nieuwsgierigen elk jaar in de Beierse Alpen naar de wonderbaarlijke kastelen van de in 1886 gestorven koning. Sprookjesslot Neuschwanstein is de populairste Duitse toeristische bestemming. De kastelen van Ludwig staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Is alle creativiteit ontsproten aan het brein van een op drift geraakte gek met blauw bloed in de aderen?

De verhalen over Ludwig zijn legio. De koning zou een zieke in zichzelf gekeerde gek zijn geweest, lijden aan schizofrenie of misschien wel de gevolgen van syfilis. Nadat hij officieel waanzinnig was verklaard, liet de vorst de commissie die hem kwam ophalen, arresteren. De tweede poging hem in de kraag te vatten, onder leiding van de hooggeleerde psychiater Van Gudden, had meer succes. Hoewel, een dag later stortte de koning zich – samen met zijn overrompelde zieleknijper – vrijwillig in de verdrinkingsdood.

Vast staat in elk geval dat Ludwig in de jaren dat hij de scepter zwaaide, een ongeremde bouwwoede aan de dag legde. Een toenemend aantal rekeningen bleef tot schrik van de ambachtslieden echter onbetaald.

“Dat Ludwig aan waanzin leed, is niet meer vol te houden. Zijn prestaties en vaardigheden zijn volstrekt buiten beschouwing gebleven”, zegt Häfner. De hoogleraar komt tot zijn stellingname op basis van de oude medische documenten en het particulier archief van hertog Franz von Bayern. Häfner trekt de conclusie dat de verlegen Ludwig om aan zijn innerlijke conflicten te ontkomen, in toenemende mate verslaafd raakte. “Maar dan wel een heel bijzondere soort verslaving. Hij moest bouwen. Op precies dezelfde wijze als een gokverslaafde. Hij verloor alle besef van geld. Uiteindelijk ging alles alleen maar om het verkrijgen van nieuwe financiële middelen.”

Reageer op dit artikel