nieuws

Knoeiwerk

bouwbreed Premium

Het woord restaureren verbind je snel met vakmanschap. Met nauwkeurig werken om alles in de oorspronkelijke staat te krijgen. De restauratie van panden die al ruim vijfentwintig jaar op een gemeentelijke monumentenlijst staan, wekt dan ook verwachtingen. Het project betreft, afgezien van het aanpakken van de daken, de vervanging van alle kozijnen in twintig panden. […]

Het woord restaureren verbind je snel met vakmanschap. Met nauwkeurig werken om alles in de oorspronkelijke staat te krijgen. De restauratie van panden die al ruim vijfentwintig jaar op een gemeentelijke monumentenlijst staan, wekt dan ook verwachtingen. Het project betreft, afgezien van het aanpakken van de daken, de vervanging van alle kozijnen in twintig panden. Bij de kozijnen gaat ook nog eens om terugbrengen van de oorspronkelijke kozijnindeling met roedes. Bij elkaar een plan waarbij je op de nodige zorgvuldigheid mag rekenen.

Maar bij de renovatie van de kozijnen blijken uiteindelijk stelkozijnen te zijn toegepast. Een deuk in de oorspronkelijkheid. Gebruik van stelkozijnen is in het algemeen ingegeven doordat snel en goedkoop kan worden gewerkt. Het is als het ware een kozijn in twee delen. Het eerst wordt gesteld en vastgezet in de opening in de muur, het tweede deel komt daar met glas en al in. Zo�n aanpak is van de huidige tijd en niet van veertig jaar geleden toen vakmanschap nog veel meer de boventoon voerde.

Waarom is dat – afwijkend van het bestek – dan gedaan? Als reden wordt gegeven dat na het verkrijgen van alle vergunningen een te kleine houtbreedte is toegepast. Wat zorgvuldigheid bij restauratie? Die blunder had nog voordelen ook, want de oorspronkelijke kozijnen konden er toen zo weer in. Kan zijn.

De gang van zaken strookt toch niet echt met de gevoelswaarde die je aan het woord restaureren hecht. Als de dikte van het kozijnhout niet goed is geweest, zou een kozijnenmaker toch minstens het kozijn zo gemaakt hebben, dat het in de muuropening paste.

Is de breedte van het kozijnhout niet goed geweest, dan kan je met vulhout nog wel aan de breedte komen. Maar blijvend wegwerken van extra naden is vrijwel ondoenlijk. Dus hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat je de foute houtmaat voor je kozijnen gebruikt. Denken aan opzet vanwege de praktische voordelen kan, maar is verwerpelijk zonder diepgaand onderzoek. Hoe het ook zij, het blijft knoeiwerk dat met het ware restaureren toch weinig van doen heeft.

Reageer op dit artikel