nieuws

Kartelpolitie tevreden over klikregeling

bouwbreed

den haag – Slechts één bouwer komt in aanmerking voor boetekwijtschelding door snel de Boele en Van Eesteren-boekhouding bij de Nederlandse Mededigingsautoriteit (NMa) te melden. De andere karteldeelnemers hebben recht op boetevermindering van tussen de 10 en 50 procent. De NMa bevestigt dat bouwers zich vlug hebben gemeld, nadat bekend werd dat een klokkenluider belastend […]

den haag – Slechts één bouwer komt in aanmerking voor boetekwijtschelding door snel de Boele en Van Eesteren-boekhouding bij de Nederlandse Mededigingsautoriteit (NMa) te melden. De andere karteldeelnemers hebben recht op boetevermindering van tussen de 10 en 50 procent.

De NMa bevestigt dat bouwers zich vlug hebben gemeld, nadat bekend werd dat een klokkenluider belastend materiaal over 90 bouwbedrijven in de b&u-sector had ingeleverd bij Justitie en de Telegraaf. Daardoor kunnen ze met succes een beroep doen op de clementieregeling.

De klokkenluider meldt in NRC-Handelsblad dat hij het materiaal eerst bij de NMa heeft aangeboden, maar dat die doorverwees naar de politie. Die speelde de ordner een week later alsnog door aan de kartelpolitie.

“Een telefoontje is natuurlijk niet genoeg om een officieel onderzoek te starten en tot op dat moment beschikten we niet over belastend materiaal”, schetst woordvoerder S. Bierling twee belangrijke voorwaarden om voor de klikregeling in aanmerking te komen.

De NMa vindt het onterecht dat de politiek nu al meteen de hele clementieregeling ter discussie stelt. “Je hebt nu eenmaal een goede beloningsregeling nodig om een kartel te doorbreken”, aldus Bierling. “De regeling werkt met veel succes in het buitenland en een insider heeft nu eenmaal de beste informatie over geheime kartels.” Het �vitaminekartel� in Brussel is bijvoorbeeld op deze manier aangepakt.

Reageer op dit artikel