nieuws

Huis van piepschuim voldoet aan brandweereisen

bouwbreed

volendam – Een traditionele staalconstructie met een invulling van EPS biedt mogelijkheden huizen te bouwen die licht in gewicht zijn, bovenmatig geïsoleerd, latei- en dilatatievrij zijn en bovendien snel te bouwen. Het Veerhuis is het eerste proefproject in zijn soort en staat in Volendam.

“De draagconstructie kan natuurlijk ook van hout of beton zijn maar wij hebben voor een staalconstructie gekozen.” Aan het woord is A. Veerman die met B. Bos en A. Simons Veerhuis Beheer hebben opgericht. Samen ontwikkelden ze het idee van een piepschuimen huis en uitgewerkt.

Veerman kwam op het idee om een huis compleet van EPS te maken toen hij een keer een deel van een woning ten behoeve van uitbreiding wilde slopen. “Bakstenen sloeg ik zo weg, maar het EPS dat als buitenisolatie op de gevel zat, bleek veel taaier.”

De basis van het Veerhuis bestaat uit een staalconstructie die geheel is ingesloten door EPS. De vloeren zijn opgebouwd uit een houten balklaag voorzien van plaatmateriaal en een geluidwerende bekleding van fermacel met geperst steenwol.

Aan de onderzijde zijn traditioneel gestucte plafonds aangebracht. Tijdens de opbouw pakt de aannemer de stalen profielen eerst in met EPS zodat een balk ontstaat van 18 bij 18 centimeter. Een balk van dit formaat past precies in de sponning die standaard in de te stapelen 30 centimeter dikke wanden van EPS zijn opgenomen. Na het opvullen van de ruimtes tussen de balken is het pand compleet gesloten met EPS.

Vervolgens geeft de bouwer met behulp van spatlijnen de gevelopeningen aan op het EPS. Voor het openen van de gevel branden ze met een koperen stang een klein gat in de hoeken van de gevelopeningen. Hiervoor ontwikkelde Veerhuis Beheer een speciaal instrument om met een verhitte koperen buis exact haaks op het gevelvlak door de EPS te branden.

Hulpraamwerk

Na het branden van de gaten, plaatst de aannemer aan buiten- en binnenzijde een hulpraamwerk op het EPS. Met een gloeiende draad zijn nu de gevelopeningen precies haaks uit de wand te gloeien.

Volgens Veerman heeft het gloeien als groot voordeel dat het geen zwaar werk is, geen stof of gruis geeft en geen lawaai oplevert.

Veerman: “De elektricien vroeg me al of hij in de toekomst alle huizen voor me mag doen want voor hem is het systeem natuurlijk een enorm voordeel ten opzichte van sleuven frezen in steenachtige materialen.”

Het is ook mogelijk in een later stadium nog eens een extra raam te plaatsen door eenvoudig de gloeidraad te hanteren. Het plaatsen van een latei is door het lage soortelijk gewicht van EPS overbodig.

Als alle openingen zijn gevormd, brengt de stukadoor een speciaal ontwikkelde 22 tot 23 millimeter dikke gepatenteerde �Veerhuismortel� aan. Met een spaan drukt hij weefsel in de mortel die dienst doet als wapening. Vanwege het gewicht van de mortel heeft Veerman in proefvakken om de 25 en 40 centimeter freesgroeven in het EPS aangebracht om afschuiven te voorkomen. De dikke stuclaag geeft het huis zijn brandwerendheid. “Na een negentig minuten durende brandproef bij TNO bleef de stuclaag in tact en ook het vlamdovend EPS bleef onbeschadigd.”

Warmte-koude

Een ingenieuze warmte-koude installatie moet ervoor zorgen dat de temperatuur in de woning in elk seizoen aangenaam blijft.

Bevestiging in de muren levert geen problemen op bij gebruik van holle wandpluggen. De aannemer kan bovendien houten regels in het EPS opnemen voor zware belastingen.

De kozijnen zitten geschroefd in houten klossen in de muren. Hiervoor boort de aannemer eerst gaten dwars op de dagkanten in het EPS en vult ze met houten klossen die met PUR zijn vastgelijmd. Om scheurvorming te voorkomen zijn de kozijnen opgesloten met een kitnaad.

Het proefproject �Veerhuis� toont de mogelijkheden van de afwerking van een EPS woning aan de buitenzijde met een klassiek ogend houten gevel, stucwerk, gepotdekselde delen en steenstrips.

Het Veerhuis is in zes weken gebouwd, maar die bouwtijd zou nog korter kunnen bij seriematige bouw. Volgens Veerman ligt de kostprijs van een complete EPS-woning zeker 40 procent lager dan een reguliere woning. Tijdens de bouw heeft Veerhuis Beheer vier soorten PUR, twee soorten bruislijm en drie soorten lijmpasta getest. Bos: “We hebben alles gedocumenteerd omdat kennis en ervaring op het gebied van EPS bouw totaal ontbreekt.”

Het huis dient na de officiële opening vandaag als promotie-huis waarin de participerende bedrijven en bedrijven die belangeloos hebben bijgedragen aan de totstandkoming hun bijdrage bij wijze van visitekaartje tonen.

De totale woning met twee bouwlagen weegt 18 ton en is gefundeerd op stelconplaten. Het huis blijft de komende twee jaar op zijn plek staan waarna het op een ponton wordt gehesen om naar een andere plek te verhuizen. Waar naar toe, is op dit moment nog niet duidelijk.

Reageer op dit artikel