nieuws

Houtskeletbouw maakt eind aan gezeur op daken

bouwbreed

amsterdam – Veiliger dan op 15 meter hoog, geen transport van materialen, geen overlast voor buren door bouwvakkers op naastliggende daken en nooit meer afhankelijk van het weer. Ehlers aannemersbedrijf uit Amsterdam heeft dit keer op de eigen werkplaats een dakopbouw prefab gebouwd.

“Een vondst”, zegt zinkzetter Karel Hensbergen van onderaannemer Patina. “Het is toch vaak veel gezeur op daken, als je naar het toilet moet of op andermans daken moet lopen. Nu kun je lekker beschut schaften en altijd doorwerken. Ik voel me verlicht!” De verdieping van 7 meter 30 breed, 12 meter diep, 3 meter 40 hoog en een gewicht van 12.000 kilo wordt maandag door Zaan Transport op twee diepladers door Amsterdam geloodst waarna een kraan de opbouw boven op een woonhuis plaatst in de Jan Luijkenstraat in Amsterdam.

Omdat de opbouw te groot is, wordt deze voor transport eerst gesplitst in twee delen. De houtskeletbouw versterkt met een staalconstructie is bekleed met zink en heeft voor en achter een glazen schuifpui. De puien worden er later ingeplaatst. De totale bouwkosten bedragen 75.000 euro. Ehlers aannemersbedrijf heeft de extra verdieping prefab gebouwd op het terrein pal naast hun kantoor in het Westhavengebied. Van den Anker: “We doen zo vaak dakopbouwtjes, maar steeds komen we dezelfde problemen tegen. De logistiek van mensen en materiaal op het dak en de vele verloren uren. Nu bouwen we gewoon verder onder een steigertent als het regent. De communicatielijnen tussen uitvoering en werkvoorbereiding zijn veel korter. Het is goed beheersbaar en arbotechnisch erg prettig.”

Op zoek naar het hoogste rendement tijdens de werkvoorbereiding kwam Van den Anker met ontwerper Vriesekoop Etalage & Projecten uit Haarlem tot de conclusie dat veel problemen heel wat milder kunnen zijn als de werkzaamheden zoveel mogelijk op het eigen terrein zouden worden uitgevoerd.

Het circa 85 jaar oude Amsterdamse aannemersbedrijf met 25 man personeel beschikt sinds een aantal jaar over zo�n terrein na altijd vanuit hartje Amsterdam te hebben geopereerd. Hekken vormen de scheiding tussen kantoor en bouwplaats. Van den Anker heeft ondervonden dat het heel anders werken is dan boven op het dak. “Niet iedereen is in voor verandering en progressiviteit als het om invoering van een ander bouwsysteem gaat. De meeste bouwers zijn conservatief. Vantevoren is dan ook uitvoerig gesproken met de onderaannemers dat �dit is zoals we het gaan doen�. Om antwoorden te voorkomen als �Dat los ik op het dak wel op� of �Ja maar, ik doe het al twintig jaar zo�.

Het is veel meer vooruitdenken, maar we hebben toch iedereen enthousiast gekregen.”

Met de vaste constructeur van Ehlers, B&V Raadgevende Ingenieurs, is veel overleg geweest. “Die heeft alles uitgemeten. Hoe rust de nieuwbouw op het dak van het pand uit 1920.” Op het dak zijn inmiddels zes hamerstukken aangebracht waarop de opbouw wordt vastgekoppeld.

Maandag wordt spannend. Parkeervakken zijn gereserveerd en het draaiboek ligt klaar. Ook al moet nog blijken of alles netjes past. Van den Anker kan nu al zeggen dat deze methode tot nu toe goed bevalt. “Prefab skeletbouw is bij uitstek geschikt voor renovatie. Wij zien er wel brood in.”

Reageer op dit artikel