nieuws

Hoogbouw belichaamt trots Rotterdammer

bouwbreed

rotterdam – Nergens in Europa is wonen in wolkenkrabbers zo populair als in Rotterdam. Waarom? Omdat hoogbouw de belichaming is van de trots van de Rotterdammers op hun stad, gelooft de Stichting Wolkenkrabbers Rotterdam (SWR). De stichting brengt zijn vijfde boek uit over de fascinatie voor hoogbouw, met dit keer als onderwerp hoog wonen.

“Hoogbouw straalt uit dat een stad economisch perspectief heeft en dat ontwikkelaars erin geloven. Dat er ontzettend veel gebeurt in een stad,” vat Gré Ploeg, secretaris van de SWR haar wolkenkrabberliefde samen.

Juist dat laatste was tot begin jaren negentig het probleem van Rotterdam. Op de Coolsingel kon je destijds na zes uur �s avonds �een kanon afschieten�, zo sprak men destijds cynisch. Er woonden zo weinig mensen in de binnenstad, dat de potentie voor verbetering van uitgaansleven en culturele voorzieningen ontbrak. De komst begin jaren negentig van hoge kantoortorens in de binnenstad zoog nieuwe mensen naar Rotterdam. Vooral voor die groep werden de eerste luxe woontorens gebouwd, onder meer aan het Weena.

De politiek pikte de nieuwe trend op. In 1993 formuleerde de gemeenteraad nieuw beleid om het aantal woningen in de binnenstad te verdubbelen. Eind jaren negentig werd dat aangescherpt: er moesten vooral woningen komen voor midden- en hogere inkomens. Ploeg: “Want die heb je nodig voor een verbetering van het culturele klimaat.”

In eerste instantie was er verbazing over de belangstelling voor hoog wonen. Ontwikkelaars werden voor gek verklaard als ze gingen bouwen na voorverkoop van slechts 20 procent van de – veelal dure – appartementen. Maar toen de projecten stuk voor stuk een succes werden, schoten de woontorens al snel als paddestoelen uit de grond.

Ploeg: “Een presentatie van de plannen voor hoogbouwproject Hoge Heren – met 220 appartementen – trok op een zaterdagmiddag tweeduizend bezoekers. Ongelooflijk!”.

De Stichting Wolkenkrabbers werd in 1996 opgericht op verzoek van de directies van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) en de dienst Stedenbouw+Volkshuisvesting (dS+V). Doelstelling: de verspreiding en organisatie van kennis en enthousiasme voor de wijze waarop Rotterdam zijn stedelijke ambities vorm geeft door middel van wolkenkrabbers�.

Behalve dat de SWR discussiebijeenkomsten organiseert, brengt ze boeken uit, gesponsord door de bouwwereld. Met groot succes, want elke editie was vlot uitverkocht in de stedelijke boekwinkels.

De hoogbouwgolf van de jaren negentig blijkt, constateert medebestuurslid Martin Aarts (dS+V), de Rotterdammers te hebben teruggegeven wat al voor de oorlog verloren was gegaan: trots op de stad. “Ineens was de Rotterdammer niet alleen meer trots op haven en rivier. Mensen lieten in enquêtes weten trots te zijn op dat nieuwe begrip: de skyline, de expressie van de moderne stad.”

Momenteel zijn in Rotterdam elf hoogbouwprojecten van meer dan 70 meter in aanbouw, waarvan tien woontorens. Volgens Ploeg (zelf projectleider bij het OBR) staan er tot 2015 nog 46 projecten op stapel. Daaronder zijn woontorens op de plaats van bioscoop Corso en aan het Hofplein van 150 en 155 meter.

Volgend jaar moet de bouw van Nederlands hoogste toren beginnen. Het technisch hoogstandje de Coolsingeltoren (187 meter) krijgt behalve 56.000 vierkante meter kantooroppervlak ook honderd luxe appartementen. Voor de SWR zijn de doelstellingen met de realisatie van die projecten nog lang niet bereikt. Ploeg wil tenminste een paar torens van rond de 250 meter. Ploeg: “Zolang deze stad niet is gevuld met mooiere en hogere wolkenkrabbers dan tot nu toe zijn gebouwd, wacht ons nog een taak.”

�Hoog boven Rotterdam. Spectaculair wonen� is voor 9 euro verkrijgbaar in Rotterdamse boekwinkels.

Reageer op dit artikel