nieuws

Hardhout taboe voor Oudewaterse woningcorporatie

bouwbreed

oudewater – Woningbouwvereniging Oudewater past bij onderhoud en nieuwbouw van haar woningen geen tropisch hardhout meer toe, ook geen hout met het FSC-keurmerk. De corporatie dwingt zichzelf op zoek te gaan naar milieuvriendelijke alternatieven. De corporatie heeft begin dit jaar de knoop doorgehakt, nadat directeur K. Lissendorp met feiten over het tropisch hardhout kwam. “We […]

oudewater – Woningbouwvereniging Oudewater past bij onderhoud en nieuwbouw van haar woningen geen tropisch hardhout meer toe, ook geen hout met het FSC-keurmerk. De corporatie dwingt zichzelf op zoek te gaan naar milieuvriendelijke alternatieven.

De corporatie heeft begin dit jaar de knoop doorgehakt, nadat directeur K. Lissendorp met feiten over het tropisch hardhout kwam. “We zien het woud heel hard kleiner worden en kennen allemaal de desastreuze gevolgen ervan.”

Lissendorp wil dat de corporatie helemaal geen hardhout meer gebruikt, al trekt hij het FSC-keurmerk niet in twijfel. “Certificaat of niet, het gaat er om de gewoonte te doorbreken. Als je nu niet naar alternatieven zoekt, moet het over een aantal jaar, omdat er dan geen boom meer over is.”

Lissendorp beseft dat de corporatie met een woningbestand van nog geen duizend woningen maar een uiterst kleine verbruiker is van bouwmaterialen, maar het gaat om een signaal aan grotere corporaties. “Veel grote corporaties hebben geen beleid voor gebruik van tropisch hardhout. Het is in de bouwwereld vanzelfsprekend voor hardhout te kiezen.”

Veel vertrouwen heeft hij in kunststof. Een ander alternatief is het �platoniseren�, een milieuvriendelijke manier om hout te verduurzamen, waarbij het hout onder hoge druk wordt gestoomd. “We nodigen producenten uit om alternatieven aan te dragen en toe te lichten.”

Reageer op dit artikel