nieuws

Half miljard voor Waddenzee-fonds

bouwbreed

den haag – Het kabinet gaat een Waddenfonds stichten om de natuur in het Waddengebied te verbeteren en duurzame economie in de noordelijke provincies te stimuleren. De inhoud van de kas wordt 500 miljoen euro, zo heeft minister Dekker van VROM na de ministerraad bekendgemaakt. Het fonds, waarvoor het geld in delen van 25 miljoen […]

den haag – Het kabinet gaat een Waddenfonds stichten om de natuur in het Waddengebied te verbeteren en duurzame economie in de noordelijke provincies te stimuleren. De inhoud van de kas wordt 500 miljoen euro, zo heeft minister Dekker van VROM na de ministerraad bekendgemaakt.

Het fonds, waarvoor het geld in delen van 25 miljoen euro per jaar uit de staatskas wordt gehaald, staat los van het besluit extra Waddengas te winnen. Naar verwachting levert de extra winning van gas Nederland de komende twintig jaar 6 à 8 miljard euro op. Mocht de natuur toch de dupe zijn, dan grijpt het kabinet onmiddellijk in.

De PvdA hekelt de redenering van het kabinet. In een reactie op het besluit constateert het Tweede-Kamerlid D. Samsom dat het kabinet “voor het snelle geld kiest. De Waddenzee wordt zo het eerste werelderfgoed dat niet op onvoorwaardelijke bescherming kan rekenen, maar zijn eigen geld moet verdienen.” Dekker vindt het belangrijk te investeren in het Waddengebied. De afgelopen dertig jaar is volgens de bewindsvrouw op het gebied van natuur veel bereikt, maar “nog niet genoeg”.

Met het Waddenfonds willen de bewindslieden economische ontwikkelingen in en rond de Waddenzee stimuleren.

Reageer op dit artikel