nieuws

Gluren bij de buren

bouwbreed

Sinds de opkomst van internet kunnen we �gluren bij de buren�. Altijd al nieuwsgierig geweest naar het appartement aan de overkant? Zodra het te koop staat kun je op de website van de makelaar foto�s van de binnenkant bekijken. Ik voel me daar niet schuldig over. Dat taboe heeft �Big Brother� doorbroken. Alles mag en […]

Sinds de opkomst van internet kunnen we �gluren bij de buren�. Altijd al nieuwsgierig geweest naar het appartement aan de overkant? Zodra het te koop staat kun je op de website van de makelaar foto�s van de binnenkant bekijken. Ik voel me daar niet schuldig over. Dat taboe heeft �Big Brother� doorbroken. Alles mag en alles kan. Zo ben ik ook niet vies van een portie anoniem meelezen op alle forums die je op internet vindt. Noem maar een onderwerp en er is wel een discussiegroep.

Zo ook als ik bij de zoekmachine �vrouwen in de bouw� of �mannenberoepen� intik. Lijsten vol geruzie. Op het puntje van mijn stoel, ga ik rondklikken. En ik val met mijn neus in de boter: Marcel: “Er zijn wel beroepen die typisch mannenberoepen zijn, zoals de bouw. Dat heeft te maken met de grovere bouw van de man.”

Loes: “Vroeger was dat misschien waar, maar de activiteiten op de bouwvloer zijn zwaar technisch ondersteund, hoor! Het heeft met kracht weinig meer te maken.”

Marcel: “Ga dan maar eens op een gemiddelde bouw kijken.”

Loes: “Ik weet heus wel waar ik het over heb. Het probleem met de bouw is dat vrouwen zo sterk in hun schoenen moeten staan om al die vervelende grappen te verduren. Bovendien ga je hier voorbij aan het feit dat er vele vrouwen zijn die (fysiek) sterker zijn dan mannen. En wat te denken van de leidinggevende posities op de bouwvloer? Architecten, uitvoerders, etcetera?”

Marcel: “Ja, maar een vrouw hoort in mijn optiek geen leiding te geven.”

Loes: “Oh? En waarom niet?”

Marcel: “Zo word ik er bij ons thuis altijd bijgeroepen om flessen los te draaien die vrouwlief niet los kan krijgen, bijvoorbeeld.” Loes: “Dat heeft er geen biet mee te maken. Jij hebt toevallig wat meer kracht in de vingers. En zo ben je dan een prachtige assistent.” Marcel: “Grapjas.”

En zo gaat het maar door. Discussie na discussie. Wat mij opvalt hieraan is dat er niets nieuws onder de zon is. Men roept vaak “dat kan niet, dat bestaat niet” en de tijd bewijst dat het wel kan. Mensen zijn bang voor veranderingen en onzekerheid. Dat herken ik ook wel bij mezelf. Dat je denkt: “Het is toch goed zo?”

Neem bijvoorbeeld de overgang van de typemachine naar de computer. Kunt u zich het gemopper nog herinneren? Zelfs e-mail werd niet enthousiast ontvangen. We gebruiken toch de fax? Wat moet je dan met e-mail? Hier gaat het nog om tastbare zaken. Nog veel lastiger wordt het als het betrekking heeft op maatschappelijke veranderingen of cultuur.

Ik begrijp heel goed dat er over vrouwen in de bouw nog discussie bestaat. Wil je nog eens lezen waarom vrouwen in de bouw ook al weer zo nodig moet? Kijk dan op www.vrouwenindebouw.nl.

Reageer op dit artikel