nieuws

Forse kritiek Van Vollenhoven op gassector

bouwbreed

bussum/den haag – De gassector houdt zich niet aan de normen en richtlijnen. Daardoor ontstaan onveilige situaties.

Dit heeft voorzitter mr. Pieter van Vollenhoven van de Raad voor de Transportveiligheid (RvTV) in Bussum gezegd tijdens het symposium �Welkom in de onderwereld�, dat werd georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Gasfabrikanten in Nederland (KVGN) en de Vereniging van boor-, kabelleg- en buizenlegbedrijven (Bolegbo-vok).

Volgens Van Vollenhoven komen in de onderzoeken van de RvTV regelmatig veiligheidstekorten naar voren die de betrokken partijen hadden kunnen wegnemen. Economisch gewin op korte termijn is volgens Van Vollenhoven één van de belangrijkste oorzaken.

Een structureel veiligheidstekort noemt Van Vollenhoven het niet nemen van de eigen verantwoordelijkheid door de gassector. Zo respecteren de gasleveranciers en gasnetbeheerders de NEN-normen en zelfs de eigen KVGN-richtlijnen niet altijd.

Voorts ontbreekt het volgens Van Vollenhoven aan toezicht van de overheid. Het ministerie van Economische Zaken stelt dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor toezicht op de gasleidingen in �hun� bodem, terwijl de gemeenten menen dat het Rijk het initiatief voor een beter toezicht moet nemen. Dit is naar zijn mening een manco van de Gaswet, omdat daarin geen concrete eisen worden gesteld aan de kwaliteit en veiligheid van de gasnetten.

De RvTV komt dan ook binnenkort met een aanbeveling dat de gasnetbeheerders moeten kunnen aantonen dat hun model voor zelfregulering afdoende is om de veiligheid van de gasnetten te waarborgen. Laat de gassector dit achterwege, dan is volgens Van Vollenhoven sprake van “een forse veiligheidsproblematiek”.

Reageer op dit artikel