nieuws

Exolit vertraagt vlam op milieubesparende wijze

bouwbreed

sulzbach – Het antwoord op de strengere eisen aan brandveiligheid. Zo omschrijft Clariant de vlamvertrager Exolit.

De fabrikant uit het Duitse Sulzbach zegt het halogeenvrije materiaal te maken in overleg met de klant, zodat de eigenschappen zoveel mogelijk overeenkomen met de eisen voor een specifieke toepassing. Op die manier zegt Clariant de productreeks doorlopend te kunnen verbeteren. Het bedrijf merkt met nadruk op dat het binnen afzienbare tijd voldoet aan de nieuwe EU-regeling voor chemische producten. De Duitse producent gaat ervan uit dat afnemers aan de hand daarvan leveranciers zullen selecteren.

Voor Exolit gebruikt de fabrikant onder meer het milieusparende ammonium polyfosfaat. Het materiaal ontwikkelt bij brand weinig rook en geen schadelijke gassen.

Clariant adviseert de vlamvertrager voor onder meer (uitzettende) coatings. Boven de 200 graden Celsius schuimt het materiaal op tot een volumineuze koolstofrijke laag die het onderliggende materiaal tegen hitte beschermt. Exolit kan ook worden gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld kunststoffen en epoxyharsen.

Reageer op dit artikel