nieuws

Europese bouw blijft kwakkelen

bouwbreed

luxemburg – Het blijft kwakkelen met de bouw in de verschillende Europese landen. Grote plussen in België worden afgewisseld met zeer grote minnen in Slowakije. Nederland zit al voor het tweede achtereenvolgende kwartaal in de plus.

De bouwproductie in de 25 landen van de Europese Unie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,4 procent gestegen in vergelijking met het vierde kwartaal vorig jaar. In de �oude� 15 landen ligt de groei zelfs 0,1 procentpunt hoger op 0,5 procent. De 12 landen van de Euro-zone doen het aanzienlijk slechter met een daling van 0,2 procent.

Opvallend is de productiegroei in België met 5 procent. Daarmee steken de zuiderburen uit boven de rest in Europa. De groei komt vooral uit de gww-sector waar 5,7 procent meer werd genoteerd. Litouwen komt nog iets in de buurt met 4,7 procent productiegroei. Daar is het echter de b&u-sector die het meest groeit met 11,2 procent.

Nederland doet het opmerkelijk goed met 3,2 procent groei, goed voor de vierde plaats na Slovenië. Net als in Litouwen is het hier de b&u-sector die de groei drijft. In de gww-sector wordt een groei van 1 procent genoteerd.

Daarmee wijkt ons land niet af van de trend in de EU, waar de b&u-sector beter presteert dan de gww-sector die gemiddeld in de gehele EU tegen een lagere productie aankijkt.

In de onlangs toegetreden landen gaan de productiecijfers harder op en neer. Zo komt Slowakije ineens met een dip van 7,1 procent na kwartalen van groei. Ook hier is vooral de gww-sector debet aan met een daling van 5,2 procent. Een kwartaal eerder werd in die sector nog een stijging met 3,6 procent genoteerd.

Extreme uitslagen

Nog extremer is Slovenië waar de gww-sector 5 procent groeide tegen een daling van 14,4 procent in het laatste kwartaal vorig jaar.

Ook de vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder toont extreme uitslagen in de nieuwe landen.

In Estland bijvoorbeeld groeide de totale bouw 28,1 procent waar de vier eerdere kwartalen ver onder de 10 procent bleven steken. In het vierde kwartaal van 2002 was er al eens een groei met 27,2 procent.

In Litouwen is er al minstens 6 kwartalen sprake van een zeer hoge groei in de productie. Met percentage tot boven de 30 procent. Alleen de laatste twee kwartalen lijkt de groei wat af te vlakken met percentages van 17 en 18,4 procent. De grootste groeier is hier de b&u-sector, maar ook de gww pakt zijn deel mee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels