nieuws

Eén krachtige vereniging om rol technologie te belichten

bouwbreed Premium

den haag – Het Nederlandse innovatiebeleid komt onvoldoende van de grond. In politieke discussies is de rol van technologie bij het oplossen van maatschappelijke problemen vaak ten onrechte onderbelicht.

Ingenieurs hebben geen uitzicht op doorslaggevende verbeteringen van de kennisinfrastructuur en krijgen nauwelijks de ruimte om nieuwe technologieën toe te passen. Dat is de achterliggende gedachte achter de fusie van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) en de Nederlandse Ingenieursvereniging (NIRIA). De ledenraden van beide beroepsverenigingen hebben dinsdag het groene licht voor de fusie gegeven.

Volgens voorzitter J. Dekker van KIVI-NIRIA hebben de TU-ingenieurs en de hts-ingenieurs een duidelijk gemeenschappelijk belang: de versterking van de positie van technologie en ingenieurs. “We moeten duidelijk maken dat ingenieurs een echte bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat is onze plicht. En dat kan veel beter vanuit één krachtige vereniging”, aldus de oud-TNO-topman.

Techniekambassade

De bedoeling is dat de fusievereniging zich gaat positioneren als techniekambassade om alle betrokken maatschappelijke partijen ervan te overtuigen dat investeren in nieuwe technologieën meer opbrengt dan bezuinigingen kunnen bewerkstelligen. Reden voor de ingenieurs om politici te adviseren bij het maken van de juiste keuzes.

“Er is in Den Haag duidelijk behoefte aan informatie over de mogelijkheden van technologie. Dankzij de fusie is KIVI-NIRIA beter in staat daarop snel en adequaat in te spelen”, aldus Dekker. De nieuwe vereniging wil de komende jaren bekijken of er draagvlak is voor de instelling van een Ministerie van Technologie en Innovatie.

Reageer op dit artikel