nieuws

Deltalok keert grond met twee componenten

bouwbreed

zwolle – Een heel eenvoudig systeem dat met twee componenten betrouwbare grondkerende constructies bouwt. Dat is volgens G. Koldenhof van Citeko het Deltalok-systeem.

De leverancier uit Zwolle vertegenwoordigt dit wereldwijd gepatenteerde Canadese product in de Benelux. Het bedrijf beveelt het aan voor onder meer grond- en geluidwallen en oeverbeschoeiingen.

Eén van de componenten van het Deltalok-systeem is een non-woven zak uit polypropyleen. Die wordt gevuld met grond van de locatie en daarna dichtgenaaid. De zakken worden in halfsteens verband op hun plek gelegd. Een kunststof connector met kegelvormige pennen verbindt de zakken en voorkomt dat ze afglijden. Citeko levert de zakken in een kleine, middelgrote en grote uitvoering. Koldenhof verwacht dat het middelformaat de meeste toepassing vindt. De kleine kan voor het afwerken van taluds worden gebruikt.

Deltalok beweegt met de ondergrond mee en de zakken kunnen in beginsel niet scheuren, garandeert Koldenhof. In overleg met een groendeskundige worden de zakken voorzien van begroeiing door er bijvoorbeeld graszaad over te strooien.

Omdat de zak niet van wortelwerend materiaal is gemaakt kan het gras er doorheen groeien. De begroeiing versterkt de constructie. Het polypropyleen lost niet op in de grond en kan 120 jaar mee.

Met het flexibele Deltalok zijn uiteenlopende vormen te maken. Het systeem sluit aan op bestaande en komende grondkerende- en betonconstructies. Het laat steile taluds toe waardoor onder meer civiele projecten met minder grond toekunnen.

In de berekening van Koldenhof kost Deltalok over het geheel genomen minder dan de gangbare grondkerende systemen. De investering hangt samen met de omvang van een project. Globaal genomen liggen de uitgaven per vierkante meter materiaal tussen de 60 en 90 euro.

Tot nu toe is Deltalok nog niet in Europa in gebruik genomen. In Canada – waar het systeem vandaan komt – en in de aangrenzende Verenigde Staten is het al wel en volgens Koldenhof met goed gevolg toegepast.

Reageer op dit artikel