nieuws

De eiertermijnmarkt

bouwbreed

Een schandaal groter dan Enron en Shell bij elkaar. Als een beursgenoteerd bedrijf zo zou opereren, dan zouden de beleggers met hun voeten stemmen. Het ministerie van onderwijs dus, waarvan de Algemene Rekenkamer heeft moeten constateren dat de rechtmatigheid van 192,8 miljoen aan uitgaven niet is vastgesteld. Bijna de A4 Midden Delfland dus. Het is […]

Een schandaal groter dan Enron en Shell bij elkaar. Als een beursgenoteerd bedrijf zo zou opereren, dan zouden de beleggers met hun voeten stemmen. Het ministerie van onderwijs dus, waarvan de Algemene Rekenkamer heeft moeten constateren dat de rechtmatigheid van 192,8 miljoen aan uitgaven niet is vastgesteld. Bijna de A4 Midden Delfland dus.

Het is een bekend gegeven dat op de eiertermijnmarkt de nullen het duurst betaald worden. Maar dat dit in ambtelijke kringen ook gebeurde, zal voor menigeen nieuws zijn.

Wat te denken overigens van de halsstarrigheid van de politiek in de prepensioenzaak. Akkoord, er zijn stappen gezet en de sociale partners zijn er zelf niet uitgekomen. Maar dat neemt niet weg dat zaken als solidariteit en overgangsregelingen zeker voor een minister afkomstig van het CNV verwacht had mogen worden. Zou het soms komen omdat Balkenende gebrek aan daadkracht wordt verweten dat hij nu zijn poot stijf houdt en een groot deel van de werkende bevolking tegen zich in het harnas jaagt. Geen wonder dat de gemiddelde Nederlander zich hoe langer hoe meer van de politiek afwendt. Maar daar hebben die stoere jongens en meisjes op het Binnenhof allang weer wat op gevonden. Een ander kiesstelsel zal de politiek weer dichter bij de mensen brengen. Of het veel helpt om de inhoud te verbeteren, mag op zijn minst sterk worden betwijfeld. En daar gaat het toch om.

Economisch wil het toch ook nog steeds niet echt vlotten. Volgens het meest recente landenrapport van de OESO komt dat onder meer doordat in Nederland de hypotheekrente aftrekbaar is en de arbeidsparticipatie van ouderen te gering. Nederland prijst zich daardoor uit de markt. Neen, dan ons grote voorbeeld de Verenigde Staten. Telkens als het mee lijkt te zitten, blijkt het toch weer anders te lopen. De best verdienende beroepsgroep blijven daar ongetwijfeld advocaten.

En ondertussen blijft het ons landje maar slecht gaan ondanks een enkele lichtpuntje. De investeringen die nodig zijn om economische groei te genereren blijven achter bij gebrek aan vooral overheidsgeld. En ondertussen gaan er miljarden aan nationale besparingen naar de bodemloze put die Amerika heet.

De belegger lijkt ondertussen maar vervroegd met vakantie te zijn gegaan hopend op betere tijden in het najaar. Zelfs hoge olieprijzen zijn geen garantie meer voor stijgende Koninklijke Olies of Fugro. Dus zelfs daar kunnen beleggers niet meer met een gerust hart terecht. Als ze zich maar niet massaal op de eiertermijnmarkt gaan storten. Dan worden de nullen nog duurder.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels