nieuws

Dakpan Groningse architect wint Duitse designprijs

bouwbreed

groningen – Architect Jakob van Ringen uit Groningen heeft met zijn ontwerp voor een platte dakpan de designprijs 2003 van Rheinland Pfalz gewonnen. In tegenstelling tot de gebruikelijke modellen lijkt het alsof de dakpannen van Van Ringen niet over elkaar maar tegen elkaar aan zijn gelegd.

De architect ontwikkelde de dakpannen speciaal voor een project bestaande uit ongeveer 170 woningen in Leidsche Rijn bij Utrecht. Doordat de pannen ogenschijnlijk naast elkaar liggen, krijgen de daken een strak en grafisch karakter.

Het ontwerp is gebaseerd op een oude Friese pan die tegenwoordig niet meer verkrijgbaar is. “Deze pan, die ook wel Lucas Sybrandsz wordt genoemd, sprak mij aan vanwege het strakke uiterlijk. Een probleem was dat de pan een beetje oubollig is en bovendien niet voldoet aan de huidige eisen van waterdichtheid”, aldus prijswinnaar Van Ringen.

De pannen voor het woningbouwproject in Leidsche Rijn zijn door Von Müller uit het Duitse Eisenberg geproduceerd. Dit is één van de grootste dakpanfabrikanten van Europa. De onderzijde van de pannen van Van Ringen zijn voorzien van een profilering met een dubbele waterafvoer. Dit maakt de pannen waterdicht. De dakpannen zijn in verschillende kleuren, afhankelijk van de klei-samenstelling, leverbaar.

Van Ringen verwacht niet dat zijn uitvinding een hype zal veroorzaken. “Daarvoor is de pan te duur”, verklaart hij. Doordat de architect uit Groningen eersteprijswinnaar is, dingt zijn uitvinding automatisch mee naar de Designprijs 2003 van heel Duitsland.

Reageer op dit artikel