nieuws

Cementfabriek ENCI moet reorganiseren

bouwbreed

MAASTRICHT – Cementindustrie ENCI met bedrijven in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden moet gaan reorganiseren. Dit als gevolg van de prijzenoorlog in het Duitse Noordrijn-Westfalen en de slechter wordende situatie in de bouw en de cementindustrie.

Dat heeft een woordvoerder van de ENCI in Maastricht gisteren bevestigd.

Vakbond De Unie liet gisteren weten uit te gaan van een “omvangrijke reorganisatie”. Maar ENCI kan daarover nog niet veel zeggen. Het bedrijf praat binnenkort met de bonden over de gevolgen van het efficiënter maken van de productie en een eventuele afvloeiingsregeling.

Dat er ontslagen vallen, lijkt onvermijdelijk, hoewel de ENCI ook daarover nog niets kwijt wil. Voornaamste oorzaak is het verlies van enkele procenten marktaandeel in de Benelux als gevolg van de toenemende invoer van goedkoop Duits cement.

“We moeten cement met minder kosten gaan maken”, aldus de woordvoerder gisteren. Om dat te kunnen, is ENCI feitelijk al begonnen met de reorganisatie: sinds 1 januari zijn de cementfabrieken in het Belgische Lixhe en Maastricht samengevoegd onder één leiding en onder de nieuwe naam CeBeNe (Cementindustrie België Nederland). Dat betekent dat een aantal functies overbodig worden, erkent de woordvoerder van ENCI. De verdere integratie van beide fabrieken, zoals het in elkaar voegen van afdelingen, moet nog gebeuren. Het personeel is volgens de woordvoerder op de hoogte gesteld van de reorganisatieplannen. In september of oktober denkt ENCI meer duidelijkheid te kunnen geven over de afslanking.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels