nieuws

Brug symbool voor band Almere en Amsterdam

bouwbreed Premium

amsterdam – De bouw van een brug over het IJmeer tussen Almere en Amsterdam is een voorwaarde voor een verdere groei van Almere en infrastructureel noodzakelijk. De brug wordt het symbool van de nieuwe band tussen de twee steden met historische en moderne waterfronten, kaden en stranden. Het IJmeer kan zich als groot binnenmeer ontwikkelen.

Dit stellen de stedenbouwkundigen T. Koolhaas en E. Marcusse van het Atelier IJmeer, dat vorig jaar is opgericht op initiatief van de gemeente Almere. In hun studie, die gisteren is gepresenteerd, wordt de brug tussen het Amsterdamse IJburg en Almere Pampus een railverbinding en “wellicht gecombineerd met een wegverbinding die direct aansluiting biedt op Amsterdam, de Zuidas en Schiphol”, aldus Koolhaas en Marcusse.

Amsterdam en Almere zetten nu gezamenlijk een vervolgstudie in gang, waarbij ook wordt gekeken naar de financiële haalbaarheid van het plan van de stedenbouwkundigen. Het benodigde geld zou voor een belangrijk deel kunnen komen uit de ontwikkeling van het gebied Almere-Pampus, dat eigendom is van de Domeinen.

De plek van de brug wordt naar mening van de stedenbouwkundigen gedragen door de belangrijkste assen in het plangebied: de vaargeulen vanuit Muiden en de Hollandse Brug, IJburg en de zichtlijnen langs de Oostvaardersdijk en de centra van Amsterdam en Almere. De brug, “een zichtbaar icoon voor de psychologische band tussen Amsterdam en Almere”, zou 40 meter hoog moeten worden om de Muidense vloot doorgang te kunnen geven.

Atelier IJmeer ziet Almere in de toekomst als een maritieme stad. Op nog geen 20 kilometer van de Amsterdamse binnenstad en direct aansluitend aan de Oostvaardersplassen. “Een stad waarin het water op alle manieren verbonden kan zijn met wonen en recreëren, werken en leren, ondernemen en genieten”, aldus Koolhaas en Marcusse. Zo denkt het tweetal onder meer aan de aanleg van eilanden parallel aan de Oostvaardersdijk, met zand uit het Markermeer.

Reageer op dit artikel