nieuws

Britse Hanson presteert matig in eigen land

bouwbreed

londen – De Britse bouwstoffenreus Hanson verwacht dat de winst over het eerste halfjaar in 2004 lager uitkomt dan de 180,9 miljoen euro vorig jaar. Vooral in Groot-Brittannië gaan de zaken teleurstellend.

Op de Britse markt verkoopt Hanson vooral minder asfalt en betonmix. Dat komt door de ingezakte vraag in de wegenbouw in combinatie met de dalende bouwproductie in het zuiden en midden van het land. In deze regio�s, waaronder het belangrijke Londen, ligt het bouwniveau lager dan elders in het land.

De Britse bouwproductendivisie is getroffen door hogere pensioenkosten. Hier ligt het volume bij bakstenen lager dan vorig jaar. Op het Europese vasteland, waar Hanson onder meer actief is in de Benelux, liggen de activiteiten op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar.

In de VS draait de zand en grindsector iets beter dan vorig jaar. Bij de bouwproducten gaat het echter een stuk moeilijker, vooral door slecht weer in Texas en aan de westkust. Daarnaast heeft het bedrijf in de pijpendivisie te kampen met de sterk gestegen staalprijzen en bij de stenenfabrieken met hogere energiekosten.

Zoals inmiddels gebruikelijk geeft Hanson ook een geactualiseerd overzicht van de Amerikaanse asbestclaims. In de eerste vijf maanden van dit jaar kreeg Hanson 10.200 nieuwe claims binnen. Verder werden 2800 claims afgehandeld, waarvan 70 procent kon worden verworpen. Daarmee stonden er eind mei 132.000 claims uit.

Hanson is aan het behandelen van die claims dit halfjaar bijna 32 miljoen dollar kwijt, 8 miljoen meer dan vorig jaar. Een groot deel daarvan komt echter terug van de verzekeraars. Hanson heeft onveranderd 320 miljoen dollar gereserveerd voor het afhandelen van de asbestclaims.

Reageer op dit artikel