nieuws

Bouw in 2005 weer in balans

bouwbreed

den haag – De bouwconjunctuur in Nederland trekt na de jaarwisseling weer aan. Die verwachting spreekt directeur Adri Buur van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid uit in de vandaag bij Cobouw verschijnende bijlage Bouwbalans.

“In 2005 zal dan ook de daling van het aantal arbeidsplaatsen stoppen en ombuigen in een lichte groei”, aldus Buur. “Er is geen reden om aan te nemen dat de berekeningen die wijzen op een herstel van de werkgelegenheid tot in 2009 het niveau van weer 490.000 moet worden bijgesteld. Ik hoop dat de actuele situatie in de bouw geen bres slaat in de beschikbare arbeid komende jaren”.

Voorzitter Ton Nelissen van BouwNed roept de opdrachtgevers op de aannemerij meer dan momenteel het geval is, uit te dagen op onderscheidend vermogen. “De oude contractvormen dwingen op prijs te selecteren en vervalsen daardoor feitelijk de concurrentie. Als je meer creativiteit vraagt, hoort daar natuurlijk ook een beloning tegenover te staan.”

In de grond-, water- en wegenbouw staan de aanbesteders niet te popelen om intelligent op maat te worden bediend. “Helaas zien erg veel gemeenten niets in innovatieve contracten”, stelt voorzitter Jan Rothweiler van Vianed. “De gemeenten gaan onder de huidige marktomstandigheden voor de laagste prijs. Dat is kortzichtig. Geringere investeringskosten betekenen lang niet altijd de laagste prijs op de langere termijn. We overwegen een breed onderzoek naar het verschil in kosten gedurende de levenscyclus bij traditioneel en innovatief aanbesteden.”

Zie verder de bijlage Bouwbalans Zomer 2004.

Reageer op dit artikel