nieuws

Baggeraar De Nul is concurrenten te snel af

bouwbreed Premium

brussel – Het Belgische baggerbedrijf Jan De Nul uit Aalst heeft voor een bedrag van ruim 200 miljoen euro contracten afgesloten voor de installatie van gas- en oliepijpleidingen in Rusland, de Perzische Golf, Hongkong, Colombia en Mauritius.

Van onze correspondent

Het contract met Rusland is het belangrijkste van de vijf waarbij het gaat om baggerwerken bij het Russische eiland Sakhalin ten noorden van Japan om de onderzeese pijpleidingen te beschermen tegen het schuren van de ijsschotsen over de zeebodem. Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell en twee Japanse concerns (Mitsui en Mitsubishi). De drie bedrijven hebben samen al een bedrag van 10 miljard euro geïnvesteerd in de gasvelden rond Sakhalin.

In de Perzische Golf voert De Nul baggerwerken uit in opdracht van de Frans-Belgische oliemaatschappij Total voor boorplatformen. Hier wordt het nieuwe baggerschip Francis Beaufort ingezet dat op een diepte van 70 meter de bestaande zachte zeebodem vervangt door zand om zo voor een stabiele zeebodem voor de boorplatformen te zorgen.

Rond een gaspijpleiding tussen China en Hongkong zal De Nul baggerwerken uitvoeren in opdracht van het energiebedrijf Hong Kong Electric. In Colombia en Mauritius zal De Nul in volle zee een ondergrondse sleuf uitgraven voor de aanleg van een pijpleiding.

De vijf projecten zullen binnen een tijdsbestek van twee jaar worden uitgevoerd. De contracten werden weggekaapt voor de neus van concurrenten als Boskalis, Dredging International en Van Oord, behalve in Colombia waar slechts twee bedrijven belangstelling hadden wegens de onzekere politieke toestand en de geringe betalingszekerheid. 

Reageer op dit artikel