nieuws

AWVN hekelt houding kabinet over prepensioen

bouwbreed Premium

lelystad – Werkgeversorganisatie AWVN verwijt het kabinet de discussie met de vakbeweging over het prepensioen onnodig te bemoeilijken.

“In een tijd dat alle hens aan dek moeten om Nederland er economisch bovenop te helpen, wil het kabinet alles zelf bepalen. Het gedraagt zich als de regisseur, die zelf de hoofdrol wil spelen en het niet aan de acteurs durft over te laten”, stelde directeur F. Versteeg van de AWVN gisteren op het jaarcongres van zijn organisatie in Lelystad.

Tekenend noemt Versteeg het dreigement van de regering cao�s niet meer algemeen verbindend te verklaren als de inhoud haar niet bevalt. “Dat is nou juist een reactie waar we niet op zitten te wachten. Het is olie op het vuur.”

De werkgeversorganisatie die betrokken is bij de totstandkoming van ruim de helft van alle cao�s in Nederland, roept het kabinet, centrale werkgevers- en werknemersorganisaties op het overleg over de toekomst van het vroegpensioen en een verlofspaarregeling te hervatten.

Sinds het mislukte voorjaarsoverleg werkt het kabinet aan plannen om werknemers niet langer belastingvrij te laten sparen voor hun prepensioen als zij eerder dan hun 65ste willen stoppen met werken. Versteeg vreest grote problemen aan de cao-tafel. Volgens de AWVN-directeur voelen vakbonden zich niet meer gecommitteerd aan het gezamenlijke doel: vergroting van de arbeidsparticipatie van ouderen om de financiële gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

De AWVN vindt dat het kabinet werkgevers en vakbonden meer ruimte moet geven bij het afspreken van vroegpensioenregelingen. “We hebben eerder al een pensioenconvenant afgesloten en dat heeft gewerkt”, aldus Versteeg. (anp)

Reageer op dit artikel