nieuws

Afname banenzoekers in bouwnijverheid en installatiesector

bouwbreed

amsterdam – Het aantal ingeschreven werkzoekenden in de bouw is in mei met 5,1 procent gedaald. Dat blijkt uit registraties van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).

Het aantal werkloze bouwvakkers op banenjacht daalde in mei met 1853 tot 34.387. De daling valt in het niet bij de sterke groei van het aantal banenzoekers afgelopen jaar. Na de golf van saneringen steeg in de bouwnijverheid het aantal werkzoekenden zonder baan met liefst een kwart. In mei 2003 telde het CWI nog slechts 27.498 werkzoekenden.

Ook in de installatiebranche nam het aantal geschoolde werkzoekenden in mei sterk af. Een daling van 11,3 procent brengt het aantal banenzoekende installateurs en monteurs op 14.511. Vergeleken met mei 2003 groeide de groep slechts met 3,7 procent.

De ongeschoolde installateurs en monteurs vinden nog steeds erg moeilijk werk. Hun aantal is in een jaar tijd met 59 procent toegenomen tot 3349. In mei 2004 groeide de groep met 0,2 procent.

De mutaties in de bouw- en installatiebranche steken scherp af bij de ontwikkelingen in andere bedrijfstakken. Gemiddeld daalde het aantal werkzoekenden in mei met slechts 1,1 procent. Het metaalpersoneel kampt tegen de algehele trend in met een toename van 8,5 procent van het aantal banenzoekers tot 18.223. In een jaar tijd is de groep werkzoekenden in de metaal met 33,6 procent gestegen. Andere sectoren waar de vraag naar werk met meer dan eenderde toenam zijn het schoonmaakpersoneel en het procestechnisch personeel.

De werkgevers in de bouw- en installatiebranche meldden in de eerste vijf maanden van het jaar 5280 vacatures aan bij het CWI. In dezelfde periode vorig jaar bestond vraag naar 4910 werknemers.

Zakelijke dienstverlening

Het dit jaar in de bouw beschikbare banen maakt 5,6 procent uit van het totale aantal bij het CWI aangemelde vacatures. Vorig jaar nam de bouwnijverheid met een bijdrage van 6,2 procent een iets groter deel voor zijn rekening. Grootste banenschepper in de CWI-administratie is met 31.500 vacatures de zakelijke dienstverlening.

Het aandeel werkloze banenzoekers in Nederland daalde in mei op een beroepsbevolking van 7,5 miljoen personen met een tiende punt tot 9,3 procent. De hoogste score geldt de regio Rijnmond met 14,4 procent. Eveneens boven de grens van 10 procent uit komen Groningen/Noord-Drenthe (12,3 procent), Friesland (10,9 procent), Zuid-Drenthe (11,2 procent) en Zuid-Limburg (11,8 procent).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels