nieuws

Activisten vallen bouwers van Brits dierenlaboratorium aan

bouwbreed

oxford – Dierenactivisten hebben diverse aanvallen uitgevoerd op aannemer Montpellier en cementfabriek RMC omdat die werken aan de bouw van een nieuw dierenlab in Oxford.

Bij Montpellier zijn onder meer de auto�s van directieleden bij hun eigen huis ernstig beschadigd, terwijl bij RMC vernielingen werden aangericht bij een zand- en grindmijn en een materiaaldepot. Al eerder trok Travis Perkins, de grootste bouwvakhandel van Groot-Brittannië, zich terug als leverancier na bedreigingen door dierenactivisten.

De Britse actiegroepen tegen het gebruik van dieren bij wetenschappelijk onderzoek treden vaak zeer gewelddadig op. Ramen worden ingegooid, auto�s vernield of bespoten met verfverwijderaar en machines worden onklaar gemaakt. De meest agressieve activisten, een kleine groep, deinzen er niet voor terug ook directieleden, personeel en zelfs hun kinderen aan te vallen.

Nu de Universiteit van Oxford een nieuwe dierenlab bouwt, krijgt ook de Britse bouw hardhandig met dit fenomeen te maken. Dat geldt vooral voor Montpellier, wiens dochterbedrijf Walter Lilly hoofdaannemer is, en voor cementleverancier RMC.

De actiegroep Arkangel meldt zelf bij drie directeuren van Montpellier thuis auto�s te hebben begoten met verfverwijderaar. De website noemt de adressen van alle vestigingen van de aannemer en de privé-adressen van directieleden als mogelijke �legitieme doelen�.

Bij RMC is volgens de politie van Warwickshire zeker 75.000 euro schade aangericht bij een grintmijn in Dunnington. Arkangel schrijft dat met bijlen en pikhouwelen vernielingen werden aangericht aan de elektriciteitskabels, aan vijf voertuigen en aan andere installaties. Bovendien werd de hele mijn met leuzen beklad. Al eerder werd een materiaaldepot van RMC aangevallen.

Een andere wat vreedzamer actiegroep, Speak, demonstreerde eind april bij de algemene aandeelhoudersvergadering en houdt sinds kort elke week een luidruchtige demonstratie bij het hoofdkantoor van RMC in Rugby.

Een woordvoerder van RMC stelt dat het bedrijf niet van plan is zich terug te trekken. RMC is nog tot september bezig met het leveren van beton voor het gebouw.

Reageer op dit artikel