nieuws

Verongelukte trein bij Amsterdam CS reed door rood

bouwbreed Premium

den haag – Het treinongeval bij het Amsterdamse Centraal Station van vorige week vrijdag, is niet veroorzaakt door technische onregelmatigheden aan één van beide treinen of aan de spoorconstructie.

De dubbeldekstrein reed door een rood sein. Dit is de eerste conclusie van het onderzoek van de Raad van Transportveiligheid naar de botsing van een intercity botste op een lege trein, die vlak buiten het station aan het rangeren was.

De Raad belooft het onderzoek naar dit ongeval dit jaar af te ronden. Dat staat volgens voorzitter P. van Vollenhoven geenszins ter discussie. Als het eerste onderzoek evenwel uitwijst dat het ongeval een gevolg is van gebreken van het ATB-veiligheidssysteem, zal de raad mogelijk afzien van nader onderzoek.

Van Vollenhoven heeft gisteren een brandbrief aan de Tweede Kamer geschreven. De voorzitter driegde daags na het ongeluk te stoppen met onderzoeken naar spoorongevallen waarbij Automatische Treinbeveiliging een rol speelt, als niet snel een verbeterd systeem wordt ingevoerd. Minister Peijs wil niet verder gaan dan het ATB-systeem aan te passen. In de brief neemt Van Vollenhoven gas terug en legt de vraag over een eventueel vervolgonderzoek bij de Kamer.

Van Vollenhoven twijfelt over een vervolgonderzoek en andere onderzoeken over soortgelijke ongevallen, als het ATB-systeem de oorzaak van het ongeluk in Amsterdam is geweest.

Reageer op dit artikel