nieuws

Vastgoedwereld staat opnieuw in kwaad daglicht

bouwbreed Premium

amsterdam – Met de liquidatie maandag van vastgoedmagnaat Willem Endstra staat de vastgoedwereld in Amsterdam opnieuw in een kwaad daglicht. De onderwereld wordt ervan verdacht een deel van de vastgoedsector voor het witwassen van crimineel geld te gebruiken.

De reguliere makelaars voelen zich hier de dupe van. “Na elke liquidatie worden wij in een criminele hoek gestopt. Alleen daar hebben wij al last van”, zegt P.J. van den Brink, voorzitter van de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA).

Na iedere liquidatie rijst de vraag wat men kan doen tegen malafide handelaren in de vastgoedsector. Sinds een jaar zijn naast financiële instellingen, notarissen en advocaten ook makelaars verplicht verdachte transacties te melden. Dit is geregeld in de wet MOT (Melding Ongebruikelijke Transacties). Op deze manier hoopt het ministerie van Financiën fraude en witwaspraktijken tegen te gaan.

“De tijd dat mensen met een koffer vol geld wilden betalen, is over. Op het moment dat wij iets verdacht constateren, dan melden wij dat. Er is wel eens geroepen dat makelaars een zwarte lijst moeten samenstellen van malafide handelaren, maar wat is malafide en wie bepaalt dat? Ik weet nog steeds niet of meneer Endstra malafide was”, aldus Van den Brink.

De voorzitter van de MVA zegt dat er behoefte is aan een zogenoemde zwarte lijst waar malafide personen op staan, maar deze bijna niet op te stellen is. “De MVA wil best in overleg treden over een op te stellen lijst, maar je kunt niet van ons verwachten dat wij bepalen wie wel en wie niet malafide is. Dat moeten daartoe bevoegde instanties doen.” (anp)

Reageer op dit artikel