nieuws

Van Oord baggert 70 miljoen euro minder bij elkaar

bouwbreed

rotterdam – Van Oord Groep en Ballast HAM Dredging hebben vorig jaar samen 70 miljoen euro minder bij elkaar gebaggerd dan in 2002. De bedrijfsopbrengsten kwamen uit op 897 miljoen euro. Eind vorig jaar gingen de twee baggerbedrijven op in Van Oord.

De nieuwe baggercombinatie sloot het jaar af met een bedrijfsresultaat van 50,7 miljoen euro, tegen ruim 79 miljoen euro in 2002. De nettowinst kwam uit op 41,8 miljoen euro, een daling van 17,7 miljoen. Dat blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag van Van Oord.

Hoewel de overname van Ballast HAM Dredging (BHD) door Van Oord Groep pas in de laatste maand van vorig jaar werd afgerond, zijn de jaarcijfers van beide bedrijven in het verslag van Van Oord voor het gemak samengevoegd.

Van de twee baggeraars deed Van Oord Groep het vorig jaar aanzienlijk beter dan BHD. Van Oord Groep zag de omzet met 17 procent stijgen tot 371 miljoen euro. Het bedrijf uit Gorinchem profiteerde vooral van het prestigieuze baggerproject Palm Island, dat binnen de gestelde tijd werd opgeleverd.

BHD moest daarentegen flink inleveren: de omzet daalde met 124 miljoen euro tot 526 miljoen. Het Rotterdamse baggerconcern ondervond vooral hinder bij de grootschalige landaanwinningsprojecten in Singapore. De voortgang daarvan stagneerde door een verbod op zandexporten vanuit buurlanden Maleisië en Indonesië.

De grootste omzetval van de baggercombinatie deed zich dan ook voor buiten Europa, zo�n 60 miljoen euro. Op de binnenlandse markt werd ruim 30 miljoen euro aan omzet verloren.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat voor de integratie van Van Oord Groep en BHD 27 miljoen euro is uitgetrokken. Dat bedrag gaat op aan verhuiskosten, aanpassing van het materieel en sociale plannen voor overtollig personeel. Van Oord maakte dit jaar het gedwongen ontslag bekend van zo�n 250 werknemers. In totaal verdwijnen bij het concern vierhonderd arbeidsplaatsen, als gevolg van de verminderde vraag naar waterbouwkundige werken.

Van Oord wil geen concrete winst- en omzetverwachting afgeven voor dit jaar. “De minder gunstige marktontwikkelingen in combinatie met de onvoorspelbaarheid van de zandproblematiek in Singapore manen ons tot voorzichtigheid ten aanzien van de verwachting voor 2004.”

Reageer op dit artikel