nieuws

Van Egeraat vertrekt bij Shakespeare-theater

bouwbreed

stratford upon avon – De Nederlandse architect Erick van Egeraat werkt niet langer mee aan de herbouw van het Shakespeare theater in Stratford upon Avon. Van Egeraat is na vijf jaar vertrokken als hoofdarchitect van het omstreden project.

Volgens de Royal Shakespeare Company RSC gaat hij zich nu met andere internationale projecten bezig houden. “Ik ben ervan overtuigd dat er genoeg goede collega�s te vinden zijn die graag zo�n uitdagend project willen oppakken”, aldus de architect.

Stratford upon Avon is de geboorteplaats van Shakespeare. Het provinciestadje trekt jaarlijks drie miljoen bezoekers en leeft voor een groot deel van het Shakespeare-toerisme. Centraal staat het speciale Art Deco- theater uit de jaren dertig aan de rivier de Avon. Omdat dat sterk verouderd is heeft de RSC het plan opgevat voor een nieuw speelhuis waarvoor Van Egeraat als architect was aangetrokken.

Het theaterproject sleept zich al jaren voort en is de laatste tijd steeds meer omstreden. De RSC wilde het op de monumentenlijst staande karakteristieke theater oorspronkelijk slopen en vervangen door een �theaterdorp� met een reeks toeristische attracties. De organisatie is voor haar financiën sterk afhankelijk van de exploitatie van het theater en de omgeving. Dat plan zou zo�n 150 miljoen euro vergen, waarvan de helft uit de nationale loterij moest komen. Het door Van Egeraat ontworpen complex stuitte echter op grote tegenstand van omwonenden en van Shakespeare-liefhebbers. Zij vrezen dat de geboorteplaats van de dramaschrijver daarmee ontaardt in een culturele kermis.

Reageer op dit artikel