nieuws

TKD geeft veiligheid van zijn bezoekers topprioriteit

bouwbreed

wezep – Er is niks gebeurd tijdens de Technische Kontaktdagen (TKD) in Wezep. Is dat normaliter dodelijk voor een groots evenement, in dit geval was het volgens coördinator mr. P. Uilenbroek geheel volgens (veiligheids)plan. Met behulp van twee daarvoor ingehuurde veiligheidskundigen zijn de deelnemers aan de TKD 2004 drie dagen lang scherp gehouden waar het op het gebied van veiligheid op aankomt.

In de zandbak van de Prinses Margrietkazerne waren van donderdag tot en met zaterdag tientallen grote en kleine grondverzetmachines tegelijkertijd aan het manoeuvreren en dat in het volle zicht van de vele duizenden bezoekers.

De indringende piepjes van achteruitrijdende voertuigen waren niet van de lucht. Voor de veiligheidskundigen af en toe reden om bestuurders te vragen met het gezicht naar het publiek hun materieeldemonstratie uit te voeren. Dat is immers veel veiliger dan ze de rug toe te keren.

Volgens coördinator Uilenbroek, in het dagelijks leven secretaris Vianed Grondwerk, is er gelukkig ook in voorgaande jaren nooit iets ernstigs voorgevallen.

Dat veiligheid een steeds belangrijker rol gaat spelen komt dan ook voornamelijk door de groeiende aantallen bezoekers.

Werden in totaal over de drie Technische Kontaktdagen zo�n 20.000 bezoekers geteld (waaronder ook vrouwen en kinderen), alleen al op zaterdag stond de teller al snel boven de 10.000. “En met zoveel mensen kijkend naar en lopend vlakbij al die demonstrerende machines moeten wij veiligheid wel tot speerpunt maken”, aldus Uilenbroek.

Zo werd de speciale Demobaan gesplitst om de snelheid er een beetje uit te halen en was er op vrijdag en zaterdag nog hekwerk bijgeplaatst.

Op verzoek van de organisatie van de Kontaktdagen liep ook een delegatie van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) over het terrein, om aanbevelingen op te stellen die de TKD 2006 nog weer een stapje veiliger gaan maken.

Reageer op dit artikel