nieuws

Tegenstanders van ENCI slijpen de messen

bouwbreed

maastricht – Ze gaan door tot de Raad van State om te voorkomen dat cementfabriek ENCI na 2010 nog mergel mag winnen uit de Sint Pietersberg in Maastricht. De tegenstanders van de ENCI slijpen de messen, het is wat hen betreft “no pasaran!”, tot hier en niet verder.

De ENCI heeft volgens de tegenstanders, verenigd in actiecomités als de werkgroep Jekerdal, de milieugroep Sint Pieter en de vereniging tot redding van de Sint Pietersberg, al genoeg ellende aangericht. Ooit is volgens hen afgesproken dat de ENCI maximaal zestig jaar mocht graven, maar die termijn is al lang overschreden, stellen de actievoerders. En dus is wat hen betreft 2010 de uiterste datum waarop ENCI moet stoppen.

Ook woedend is burgemeester Jan Peumans van de aan Maastricht grenzende Belgische gemeente Riemst. Hij vindt de vergunningaanvraag van ENCI om tot 2042 te mogen winnen, en daarbij tot tien meter onder NAP te gaan graven, “onbegrijpelijk”. Bij het opstellen van het milieueffectrapport door Arcadis is volgens Peumans geen rekening gehouden met de belangen van Riemst.

De houding van de tegenstanders is een tegenvaller voor de ENCI. De cementfabriek heeft er de laatste tijd juist alles aan gedaan om hen tegemoet te komen. Met name heeft de ENCI de stof- en geluidsoverlast van de fabriek tot een minimum weten te reduceren. Aan de geuroverlast wordt nog gewerkt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels