nieuws

Surinaamse rel rond uitgifte bouwgrond

bouwbreed

paramaribo – De partijen van de Surinaamse coalitieregering van president Ronald Venetiaan maken zich op grote schaal schuldig aan het illegaal uitgeven van bouwgrond aan politieke vrienden. Met de verkiezingen over een jaar in het vizier doen de vier coalitiepartners, verenigd in het Nieuw Front, er alles aan om zoveel mogelijk grond gratis aan de kiezers te verstrekken.

Het toespelen van gratis overheidsgrond door regeringspartijen aan de eigen achterban is al decennia lang een gebruikelijke methode om stemmen te winnen. Hoewel het een publiek geheim is, werd daar altijd wijselijk over gezwegen. Maar opmerkelijk genoeg klapte oud-minister van Volkshuisvesting Paul Somohardjo, deze week op een partijbijeenkomst uit de school.

De voorzitter van de Javaanse regeringspartij Pertjajah Luhur geeft toe dat het momenteel schering en inslag is om grond gratis aan trouwe aanhangers van partijen verstrekken. Somohardjo, die vorig jaar als minister moest aftreden na te zijn veroordeeld omdat hij minderjarige meisjes had aangerand, deed zijn verhaal uit ergernis over het feit dat de achterban van zijn eigen partij, veel te weinig aan bod komt.

Rijkelijk beloond

Het steekt hem dat alleen aanhangers van twee van zijn coalitiegenoten, de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP), rijkelijk worden bedeeld met gratis grond. Veel van die gestes komen in handen van toch al rijke partijfinanciers, die grof geld verdienen met verkavelingsprojecten.

De voorzitter van Pertjajah Luhur stelt onomwonden niet blij te zijn met de pogingen van de collega-partijen om onder de duiven van zijn partij te schieten. Immers kunnen de VHP en NPS door met grond te strooien goede sier maken in een poging de kiezers voor zich te winnen.

Reageer op dit artikel